2020.05.15 23:45 Danny99 Olvasottság: 267x
1

Könnyes búcsú, aminek már éppen ideje volt

A 11 évadot megélt Modern család a meglehetősen vegyes összetételű Pritchett–Dunphy–Tucker klánt mutatja be. Jay (Ed O'Neill) frissen újraházasodott; latin felesége, Gloria (Sofia Vergara) és annak gyermeke, Manny (Rico Rodriguez) keresi a helyét a meglehetősen népes családban, amit Jay első házasságából született gyermekeinek családja tesz teljessé. Claire (Julie Bowen) és férje, Phil (Ty Burrell) nevelik 3 gyermeküket, Mitchell (Jesse Tyler Ferguson) pedig az élettársával, Cameronnal (Eric Stonestreet) fogad örökbe egy vietnami kislányt. Ez az alapfelállása a 2010-es évek egyik, ha nem legsikeresebb és legnépszerűbb családi vígjátéksorozatának.

Az első 4-5 évad volt a sorozat aranykora, ekkor esett be a legtöbb díj is, jelképezve a csúcsot. Főként a rengeteg szereplőnek köszönhetően mindig tudtak valami újat mutatni, és egy igazi feel good sorozat volt. A mai napig bármikor jó szívvel megnézek egy-egy epizódot ebből az időszakból. A problémák ezután kezdődtek, amikor a gyerekek már olyan korba értek, hogy teljes joggal várta el a néző, hogy ha nem is főszereplőként szerepelnek, de a szüleikkel egyenrangúként kezeljék őket. A készítők viszont a legrosszabbat választották, senkit nem engedtek el, továbbra is biodíszleteknek használták őket.

Könnyes búcsú, aminek már éppen ideje volt

Erre tökéletes példa Haley (Sarah Hyland), aki a család legnagyobb gyermeke. Őt úgy tűnt, elengedik a készítők, vagyis egy kisebb szabira küldik az egyetemmel, de pár rész után visszarángatták egyszerű mellékszereplőként, és később se nőtt ki a felelőtlen tinilány szerepből. Ez sajnos az összes gyerekről elmondható. Az alkotók is érezték a problémákat, de ehhez úgy nyúltak hozzá, hogy babaprojekttel, kínos szerelmi szálakkal próbálták feldobni. Az amúgy is sok szereplő mellé még újakat behozni sem volt a legjobb ötlet, de az meg egyenesen zsákutcának bizonyult, hogy Lilyt (Aubrey Anderson-Emmons ) és Joe-t (Jeremy Maguire) pontosan ugyanolyan karakterré formálták.

A sorozat gyengülésével olyan dolgok is elkezdték zavarni az ember szemét, amit addig figyelmen kívül hagyott. Eklatáns példa rá a dokumentumfilm stílusú "interjúk" , amik azzal, hogy a cserediák ötletet végül nem valósították meg, logikátlanok és egy idő után már idegesítők voltak.

Az idegesítő szó jut eszembe a Cameron–Mitchell kettősről is, akik a sorozat legrosszabb házaspárja. Egyszerűen pár évad alatt kifulladt az ő águk, csak akkor működtek, ha családi epizód volt a többiekkel. Különben inkább csak az a kérdés foglalkoztatta a nézőt, hogy miért vannak együtt, ha nagyrészt hazudozásból áll a kapcsolatuk. Arról nem is beszélve, hogy a készítők inkább a meleg közhelyeket lövöldözték ahelyett, hogy normálisan kezelték volna őket. A család legérdekesebb karaktere, Lily viszont pont, mint a többi gyerek, komolyan háttérbe volt szorítva. A másik két família jóval jobban működött, de ott is voltak gyenge szálak, főképpen Mannyre igaz ez, aki a sorozat talán leggyengébb karaktere volt.

A záróévad a sorozat állatorvosi lova, az összes problémát felsorakoztatja. Az évad első fele hallatlanul gyenge. A karácsonyi rész volt a fordulópont, amikor elkezdtek beindulni az események, és elkezdtek foglalkozni a család ifjú tagjaival. Viszont ez nem volt elég ahhoz, hogy komoly, kifejtett sztorikat kreáljanak. Luke (Nolan Gould) világmegváltó appja, amit utána elfelejtenek, Alex (Ariel Winter) és az ő (rangon) állásai, és még sorolhatnám. Teljesen ad hoc, logikátlan események sora követte egymást, ami egy önmagában kiváló, érzelmes dupla epizóddal zárult.

A sorozatban viszont nagyítóval kell keresni a karakterfejlődéseket, ami egy 11 évadot megélt komédiánál komoly kritika. A gyerekek szálában annyi tanulságot rejt, hogy ha gazdag család sarja vagy, nem kell törnöd magad, majd anyádék eltartanak. Ha ezzel jár egy Modern család, akkor köszönöm, inkább nem kérek belőle.

2020-ra eljutott a sorozat a különleges státuszból az eye candy-t kimaxoló tucatvígjátékká. Kár érte, ha évekkel ezelőtt befejezik, sokkal jobb szájízzel tudnék visszagondolni erre az őrült családra.

dráma | romantikus | vígjáték

Az Egy rém modern család az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb vígjátéksorozata. A Golden Globe- és tizenegyszeres Emmy-díjas széria három nagyon különböző életvitelű,... több»

1