2020.08.08 07:37 Kóborló Olvasottság: 808x
1

Bulivonat, ami halálvonattá válik

Régóta szemezgettem már ezzel a filmmel, de valahogy mindig elnapoltam a megtekintését, pedig igazán sokszor olvastam már, hogy a 80-as években gyártott jobb slasher horrorfilmek közé tartozik. Nos, ahány ember, annyi fajta megítélése lehet egy filmnek, és ez hatványozottan igaz a Terror Train című filmre is.

A főszerepben a 80-as évek egyik sikolykirálynőjévé választott Jamie Lee Curtis volt, aki az 1978-as Halloween és az 1980-as A köd című, John Carpenter jóvoltából készült két filmmel akkora hírnévre tett szert, hogy finoman szólva szinte mindenki arra gondolt, hogy ha eme színésznő ismét horrorfilmben vállal majd szerepet, az legalább akkora instant klasszikussá fog, válni, mint a fentebb említett két film. Nos, ez nem így lett, bár azért a színésznő e két film után is bőszen vállalta a szerepeket horrorfilmekben.

Bulivonat, ami halálvonattá válik

Először érkezett tőle az 1980-as Prom Night (idehaza A szalagavató fantomjaként ismert) horror, majd még ebben az évben jelen filmünk, a Terror Train. Fontos megemlíteni, hogy mindkét film anyagilag sikeres lett, hisz míg a Prom Night a másfél millió dolláros (kanadai dolláros) költségvetésével csak Amerikában közel 15 millió dolláros bevételt hozott, addig a Terror Train három és fél millió dolláros gyártási költségeire már csak 8 millió dolláros bevételt termelt. Tehát anyagilag mindkét filmet sikeresnek mondhatjuk, és sikerült a színésznő karrierjét még jobban feljebb ívelniük.

Valószínűleg sokat elárulok azzal, ha azt írom, hogy a Terror Train című filmben az egyik legjobban működő dolog pont Jamie Lee Curtis volt, még úgyis, ha szerintem totálisan tartaléklángon hozta a szerepét. Azt a fajta domináns túlélő szerepet, amit mondjuk a Halloweenben láthattunk tőle, meg sem közelítette itt, igaz, ezt a film sem nagyon követeli meg tőle. Pedig hát az alapötlete, hogy egy bosszúra éhes gyilkos egyesével levadássza a bulizó fiatalokat egy száguldó vonaton, nem is tűnt annyira rossz próbálkozásnak, bár talán kissé vékonynak tűnhetnek a film merítési lehetőségei ebben az alapfelállásban.

Ezt valószínűleg a film forgatókönyvírója, T.Y. Drake (1936–2008) is érezhette, hisz pakolt bőven a történetbe felesleges történetszálakat is, amit pedig a rendező, Roger Spottiswoode szinte egytől-egyig el is készített. Csakhogy ezzel szinte halálra is ítélte a filmjét. Merthogy a rengeteg felesleges száll semmit nem adott a történetvezetéshez, sőt inkább csak elvett belőle, elsősorban feszültség terén, hisz körülbelül negyedóránként kapunk egy kis adrenalinfröccsöt, ami nálam arra volt pont elég, hogy el ne aludjak a történeten.

Sajnos nem csak e téren teljesít gyengén a film, hisz a színészek sem erőltetik meg magukat nagyon, bár mondjuk a karaktereik is elég haloványra lett megalkotva.Tulajdonképpen az ügyeletes gonoszunk azokban a maszkokban, amiket a filmben használ felváltva, hoz némi kis pulzusemelkedést, de sajnos az ő karaktere maximálisan ennyiben ki is merül. A film végső jelenetsora nem lett rossz, viszont ahogy befejezik, azzal szinte totálisan nevetségessé is teszik.

Nehéz szívvel mondom ki, de a Terror Train egy végtelenül gyengére sikeredett alkotás volt, ami sok esetben teljesen izgalommentes, rengeteg gyenge színészi alakítással, és egy még felejthetőbb lezárással összehozott film benyomását keltette nálam.

horror | thriller

Egy csapat friss diplomás egy vonaton ünnepli sikerét, ám egy gyilkos prédaként tekint rájuk. több»

1