2020.08.11 18:45 Kóborló Olvasottság: 264x
1

Az űrbéli csúszómászók támadása

Ismét egy olyan filmre akadtam, amiről egészen eddig nem is hallottam, és be kell, hogy valljam, kimondottan jól szórakoztam ezen a 80-as évek közepéből származó horror vígjátékon. Egy későbbi film ugrott be a Rémes egy éjszaka nézése során többször is, méghozzá a 2006-ban készült Slither - Féltél már nevetve? című produkció. Nem szeretném összehasonlítani a két filmet, már csupán a spoilerek elkerülése érdekében is, de talán akik látták mindkettőt, azok sejthetik, miért ugrott be párszor a Slither című film.

Jelen filmünket egy bizonyos Fred Dekker rendezte és írta. Neve a horrorfilmek világában otthonosan mozgó nézők számára elsősorban talán az 1985-ös, Steve Miner rendezésében készített House (idehaza A ház címen ismert horrorkomédia volt) forgatókönyvéről ismerős, de rendezőként jelen filmjével debütált, és egész jól.

Az űrbéli csúszómászók támadása

Már tulajdonképpen a film történetének a legelején nálam sikerült kellőképp megalapoznia az egyik igencsak fontos alkotóelemet, méghozzá a humort. Mondjuk, ha nem 1986-ot írnánk a film elkészítésének idején, hanem például 2006-ot, akkor talán nem a humor ugrott volna elsősorban, hanem inkább a trash jellege, de mivel 86-ban azért még jóval kevesebb trash filmmel árasztották el a nézőt, inkább a humor felé billent a mércém. Mindenképp érdemes megjegyezni, hogy szintén a film elején, egy másik jelenet során a rendező Fred Dekker fekete-fehérré változtatja (csupán egy rövid ideig) a képi világot. Ezzel az aprócska dologgal szeretett volna tisztelegni a 40-es és 50-es évek szörnyfilmjei előtt.

A történet helyszínéül szolgáló alapot és az itt található karaktereket már vagy ezerszer felhasználták, de ezt egyáltalán nem éreztem negatívumnak, még úgy sem, hogy ezzel tulajdonképpen a karakterek sorsát és a történet végkimenetelét is elég könnyen meg lehet jósolni. Történetileg talán csak egy apróbb meglepetéssel szolgál a film, de a legfontosabb, hogy mindvégig szórakoztató tud lenni, és egy pillanatra sem válik unalmassá a történetvezetése.

Egy másik fontos dolog a filmmel kapcsolatban, hogy a korához képest a maszkokra még most sem mondanám, hogy eljárt volna felettük az idő. Talán csak amikor számítógépes trükköket használták, ott érezhető a kezdetlegesség, de mivel ezekből igencsak kevés van, annyira zavaróvá sem válik. A maszkok kivitelezéséért pedig olyan nevek voltak felelősek, mint Howard Berger (Evil Dead 2., Rémálom az Elm utcában 4-5), Robert Kurtzman (Evil Dead 2., A sötétség serege) vagy David B. Miller (Mocsárlény, Rémálom az Elm utcában), csak, hogy az ismertebbeket említsem.

Mindent egybevéve egy kimondottan szórakoztató horror-vígjáték lett a Rémes egy éjszaka, és bátran ajánlom azoknak, akik szeretik a 80-as években készített horrorkomédiákat.

horror | sci-fi | vígjáték

A Rémes egy éjszaka című sci-fi-horrorban az űrből olyan paraziták érkeznek a Földre, amik az emberek agyába férkőznek és zombivá változtatják őket. A harcot ellenük pár... több»

1