2020.12.11 15:02 Kóborló Olvasottság: 736x
1

Egy meglepően jó film, nem épp Amerikából

Már legalább egy hete szemezgettem ezzel a filmmel, de egészen addig nem igazán sikerült felcsigáznia az érdeklődésemet, amíg egy nap az egyik ismerősöm fel nem hozta, és igencsak bátran ajánlotta a figyelmembe.

Több olyan ok is volt a filmmel kapcsolatban, ami miatt egészen az elmúlt pár napig úgymond jegeltem a megtekintését. Az első, hogy a pontszámai nem épp a legmagasabbak (IMDb-n 4,3 - bár az elmúlt napokban elkezdett szépen feljebb kúszni, illetve a Mafabon is még csak 33 százalékon áll). A másik, ami miatt szintén nem éreztem, hogy egy minőségi filmhez lesz szerencsém, az előzetese volt, hisz igencsak sablonosnak éreztem a legtöbb jelenetét, ezáltal kissé tucatfilm hatása volt.

Egy meglepően jó film, nem épp Amerikából

Ha mindez még nem riasztott volna el teljesen a filmtől, ott vannak még olyan apróságok ráadásként, hogy a film rendezője Stanislav Kapralov, akinek ez volt az első egész estés filmje rendezőként, és ezidáig csak pár rövidfilmet készített, illetve a két főszereplőről (Max szerepében Alex Hafner, Mia szerepében pedig Ivanna Sakhno) szinte semmit nem hallottam ezidáig. Elsősorban sorozatok és egyéb filmek mellékszereplői voltak, így nem nagyon tudtam elképzelni, hogy képesek lennének elvinni egy olyan filmet, ami elég kevés karaktert mozgat.

Minderre meg még pluszban jött az, hogy a film egy ukrán/grúz koprodukció, és akármennyire is próbálok kutatni az emlékeim közt, nem igazán emlékszem e régióból származó filmre. Talán ukrán filmet már láttam, de grúz eredetűt szinte biztos, hogy nem. Viszont minden félelmemre és elővigyázatosságomra alaposan rácáfolt ez a film, mert nekem nagyon is tetszett a végeredmény.

Kezdeném a történetével. Igaz, hogy nem ebben a legerősebb a film (főleg kezdetben), hiszen a történet kiindulási pontját egy pillanatra sem nevezném eredetinek, sőt, a két főszereplő kezdeti bemutatása is igazán sablonos, de eme negatívumait szépen lassan levetkőzi magáról a film, és idővel azt vettem észre, hogy nemcsak, hogy magával ragadott a története, de a karaktereik is igencsak szerethetővé váltak számomra. Mind a történetben, mind a karakterekben megtalálható egyfajta fejlődés, ráadásul mindez egyfajta pszichológiai fejlődés is, ami nálam bőven az átlagos fölé emeli eme produkciót.

A színészi alakításokról ismételten csak pozitívan tudnék írni, mint ahogy szinte mindennel kapcsolatban, hisz mind a rendezés, mind az operatőri munka, de még a zeneszerző is jó benyomást keltett bennem. Talán az egyedüli kis hibáját a filmnek a forgatókönyvében láttam, persze ezt sem nevezném ordas nagy hibának, de talán egy kissé felesleges jelenet miatt (amit a film közepe táján láthatunk) könnyebben rávezetik a nézőt arra, hogy ki is lehet a gyilkos, a motivációját meg már a legelejétől ismertté teszik, de számomra körülbelül ennyi, amit fel tudnék hozni hibaként. Ráadásképp meg csak megsúgom, hogy érdemes megvárni a stáblistát is, mert lesznek extra jelenetek, amik igazán ütősre sikeredtek.

Nekem nagyon nagy pozitív csalódás volt ez a film, hisz jó pár olyan tényező fennállt a megtekintése előtt, ami miatt nem biztos, hogy megnéztem volna, de ezek után talán még ajánlani is merném.

40 Let It Snow  (2020)

thriller

Miután egy veszélyes lejtőre merészkedtek, Mia elszakadt a vőlegényétől, így most nemcsak a természettel kell egyedül szembenéznie, hanem a vérükre szomjazó, fekete álarcot... több»

1