2021.01.22 12:03 Kóborló Olvasottság: 337x
2

Dávid és Góliát harca az utakon

Régóta terveztem már, hogy megnézem korunk egyik legnagyobb rendezője, Steven Spielberg egyik első rendezését, a Párbajt, de ezidáig elsiklottam felette. Egészen tegnap estéig. Ha röviden és tömören szeretném megfogalmazni a véleményemet erről az 50 évvel ezelőtti filmről, csak annyit írnék, hogy zseniális.

Spielberg fényes karrierjét elindító első filmje egy rendkívül alacsony költségvetésű (mindössze 450 000 dollárból összehozott) tévéfilm volt, ami mozikba se került volna eredetileg, ha a forgalmazó stúdió, a Universal nem változtatja meg az elképzelését. Tulajdonképpen, mikor Spielberg néhány hét leforgása alatt elkészítette, annyira tetszett a végeredmény a stúdiónak, hogy már nem tévéfilmként gondoltak rá, hanem egy potenciális mozifilmként. Ehhez csupán annyit kértek Spielbergtől, hogy kissé növelje meg a műsoridejét, mert az eredetileg 74 perccel rendelkező filmet túl rövidnek találták.

Dávid és Góliát harca az utakon

Ezt a kérést Spielberg örömmel teljesítette. Mint kezdő rendezővel, akit egy tévéfilm elkészítésére szerződtettek, egyszer csak a stúdió közli, hogy a végeredmény annyira jó, hogy mozikban is bemutatnák, ha kicsit hosszabb lenne – ez hatalmas kiugrási lehetőség volt számára. Így hát újra munkába állt, és egy-két hét leforgása alatt közel negyedórával megnövelte a kész film hosszát, így már a stúdió is mozikba küldhette a másfél órás produkciót. Ha anyagi értelemben nem is volt hatalmas siker, a kritikusok és a nézők kimondottan szerették, és ezzel el is indult Steven Spielberg filmes karrierje.

A film tulajdonképpen egy road movie lett, ami kimondottan jól ötvözte az akció és a thriller legfontosabb elemeit. Maga a történet pokoli egyszerű, de mégis kiváló. Elképesztően jól képes fenntartani a feszültséget és az atmoszférát is. Mindezzel pedig kimondottan jól sikerült azonosulnia a főszereplőnek, Dennis Weavernek (1924–2006). Tulajdonképpen csak az ő színészi alakítását érdemes kiemelni, és nem azért, mert a többi színészi játék rossz lenne, hanem mert a többiek csak epizódszerepet kaptak a történetben, így az alakításuk mellékes.

A Párbaj stílusához rengeteg film visszanyúlt az elmúlt 50 évben, és még a rendező egyes későbbi műveinél is érzékelhető az a fajta hatás, ami az egész filmet belengi. Nálam instant klasszikussá vált, és egyértelmű, hogy a kedvenceim közt a helye.

80 Párbaj  (1971)

akció | horror | thriller

David Mann autójával éppen egy üzletféléhez tart az egyik amerikai országúton. Váratlanul feltűnik mögötte egy nyerges vontató, amely gyilkos párviadalra kényszeríti, mely... több»

2