Játssz egy Hyundai okostévéért! Login  
79%

Párbaj (1971)

Duel
Filmadatlap
 
20
Szereplők
8
Vélemények
41
Képek
1
Videók
 
Kóborló   2021. 01. 22.

legújabb vélemény a nap véleménye

2
Dávid és Góliát harca az utakon

Régóta terveztem már, hogy megnézem korunk egyik legnagyobb rendezője, Steven Spielberg egyik első rendezését, a Párbajt, de ezidáig elsiklottam felette. Egészen tegnap estéig. Ha röviden és tömören szeretném megfogalmazni a véleményemet erről az 50 ... teljes kritika»

 
ArpiHajdu és Réci   2016. 04. 04.

1

Egy nagyon izgalmas film annak ellenére, hogy 1971-es. Ráadásul ez Steven Spielberg első filmje, s mint első film, remek munka. Már a két szereplő első találkozása után feszültség jön létre, amely a film végéig megmarad.


 
Sabnock Sanatory   2020. 08. 01.

1

Spielberg első mozija, vagyis első rendezése. Lassabb, mint a mai filmek, de kifejezetten jó ötletnek tartom, hogy a kamionos arcát nem lehet látni benne. Így bármilyen arcot odaképzelhetünk. A kisember és az őrült csatája. Nagyon jók az üldözéses részek. Ajánlott mozi.

 
hejnekem   2016. 07. 12.

1

Egy igazi klasszikus, amely megteremtette az autós, üldözős filmeket. Izgalmas, hangulatos film, amely mindenképpen megéri az őt körülvevő rajongást.

 
Deku   2017. 10. 25.

0

Ilyen filmet kiadni szinte már bűn, annyira érthetetlen és sablonos lett. Gyenge eresztésű történetet adtak el. Elég karcsú volt a rendezés és karakterek sem voltak a toppon így hát ez nem is lett kedvencem.

 
stomachh   2017. 10. 07.

0

45 eves a film. Eleg hihetetlen igy leirva, csak a tempon latszik meg. Eleg lassu a mai filmekhez kepest, kicsit el lehet bambulni, de azert erdemes megnezni mai fejjel is.

 
storeman   2015. 11. 28.

0

Ezt már nagyon régen láttam és nem is igazán tudtam vele mit kezdeni. A szárnyait bontogató Steven Spielbergtől egynek elmegy. A csőrös kamion miatt érdemes látni.

Galéria (41)

Dennis Weaver
Dennis Weaver
Dennis Weaver
Dennis Weaver
Dennis Weaver
Dennis Weaver
Dennis Weaver
Dennis Weaver
Dennis Weaver
Dennis Weaver
Dennis Weaver
Dennis Weaver
Dennis Weaver
Dennis Weaver
Dennis Weaver

Videók (1)

 

A forgatásokat 1971. szeptember 13-án kezdték meg, és 1971. október 4-ére már be is fejezték.

(Kóborló )
 

Dennis Weaver (1924–2006) szerette volna az összes jelenetben egyedül vezetni az autót, de Spielberg ragaszkodott hozzá, hogy a kockázatos felvételeknél kaszkadőrt alkalmazzanak.

(Kóborló )
 

Egyes pletykák szerint, Gregory Peck (1916–2003), a híres színész szívesen eljátszotta volna a főszerepet, de Spielberg mindenképp Dennis Weavert (1924–2006) szerette volna ebben a szerepben látni.

(Kóborló )
 

A filmbéli David Mann szerepére Dustin Hoffman neve is felmerült.

(Kóborló )
 

Kezdetben csupán 74 perces volt a kész film, de a forgalmazó stúdió (Universal) megkérte a rendezőt, hogy forgasson még extra jeleneteket, hogy hosszabb legyen a játékidő. Az extra jelenetekkel végül 90 perces lett a film, így mozikban is be lehetett mutatni, bár eredetileg tévéfilmnek készült.

(Kóborló )
 

A film vége felé látható egy út mentén parkoló, kártevőirtó autó, amire az van írva, Grebleips kártevőirtó. A Grebleips Spielberg neve visszafelé olvasva.

(Kóborló )
 

A kamionsofőrt alakító Caray Loftin (1914–1997) egyszer megkérdezte a rendező Steven Spielberget, hogy tulajdonképpen mi az indítéka, hogy az őrületbe kergesse az autóvezetőt. Spielberg erre csak annyit mondott: "Mert egy őrült rohadék vagy". Loftin erre azt válaszolta: "Kölyök, akkor a legmegfelelőbb embert vetted fel erre". Caray Loftin ez időben az egyik legfoglalkoztatottabb kaszkadőr volt.

(Kóborló )
 

A kamionos arca egyszer sem látható.

(HETEDIK )
 

A filmben látható kamionos üldözések számos filmet megihlettek.

(HETEDIK )
 

Spielberg filmes debütálása.

(HETEDIK )
 
Kinek ajánljuk: a régi autók és az országutak szerelmeseinek, akik kedvelik, netán rajonganak Steven Spielberg munkásságáért, továbbá akik szeretnének végigizgulni (majdnem) 90 percet. több»