Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
Filmadatlap
 
21
Szereplők
7
Vélemények
41
Képek
1
Videók

Érdekességek: Párbaj (1971)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

 

A kamionos arca egyszer sem látható.

(HETEDIK )
 

A filmben látható kamionos üldözések számos filmet megihletett és helyet kapnak.

(HETEDIK )
 

Spielberg filmes debütálása.

(HETEDIK )
 

Richard Matheson egyszer úgy nyilatkozott, hogy a novellája, amiből a film készült, önéletrajzi ihletésű, ugyanis egyszer ő is rádudált egy kamionsofőrre, aki ennek következtében több mérföldön keresztül üldözte az írót, s úgy leszorította, hogy kis híján halálos kimenetelű hajsza lett belőle. További érdekessége a dolognak, hogy mindez 1963. november 22-én, vagyis a Kennedy elnök ellen elkövetett merénylet napján történt.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Steven Spielberg az 1958-as, A gonosz érintése című Welles-film alapján választotta ki a főszerepre Dennis Weavert.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A filmet számos európai országban (köztük Mgyarországon is) úgy értelmezték, mint az amerikai osztályharc szimbolikus megjelenítése. Steven Spielberg saját bevallása szerint semmi ilyesmi nincs a filmjében, s ő inkább úgy tekint a Párbajra, mintha a Délidő című film országúton és kerekeken játszódna.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Steven Spielberg elmondása szerint a Peterbilten látható rendszámtáblák mennyisége arra utal, hogy a teherautó sofőrje egy olyan sorozatgyilkos, aki több államban is szedi áldozatait.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Dennis Weaver úgy kapta meg a szerepet, hogy saját bevallása szerint utál autót vezetni.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A két szembenálló autó egy piros Plymouth Valiant és egy Peterbilt 281-es teherautó volt. A rendező számára nagyon fontos volt, hogy az előbbi autónak olyan színe legyen, amely elüt a poros tájtól. A teherautó esetében azért került a Peterbiltre a választás, mert elölről arcra hasonlított.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A film alapját egy Richard Matheson novella adta, amelyet Steven Spielberg a Playboy magazinban olvasott.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A "Chuck Cafe" ma működik.

(mrarizona)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.