2021.02.07 13:13 Anti007 Olvasottság: 206x
1

Szabadság, egyenlőség, testvériség! ...és feltámadás?

"Azt mondják, a történelmet a győztesek írják. Nem teszik hozzá, hogy idővel átírják, könyvbe foglalják, de azok alkotják újra, akik nem élték át. Azt gondolhatod, amit mesélek, csupa hazugság. Egy kaotikus világban elveszett gyermek rémálma. Azt gondolod, nem volt betegség, és a holtak nem kelhetnek életre. A nevem Madeleine de Montargis, ez az én tanúbizonyságom. Elmondom, mit láttam, hogyan vált a sötétség korszaka megvilágosodássá..."

Így kezdi történetét a mesélő a La Révolution című, 8 részes sorozatban, ami egy érdekes újragondolásban mutatja be a nagy francia forradalom kirobbanását, melyet egy különös kórban szenvedő arisztokraták indítanak el rémtetteikkel. Ez nem a történelem újraírása, hanem egy merész "alternatív történelmi" darab. (A magyar fordítása a sorozatcímnek nem igazán jó, én meghagytam volna az eredetit (A forradalom), az biztos.)

Szabadság, egyenlőség, testvériség! ...és feltámadás?

1787-ben járunk Montargis megyében, Franciaországban. Fiatal lány holttestére bukkannak egy erdőben, aki egy brutális gyilkosság áldozata lett, testét pedig kannibál módon marcangolta szét valaki. Rövid időn belül elfognak egy hatalmas idegent, viszont a fekete férfi, akit kannibalizmussal vádolnak, ártatlan. Erre a börtön orvosa, Joseph Guillotin (Amir Abou El Kacem) jön rá, illetve arra is, hogy valami nem stimmel, és a szálak a megyében uralkodó családhoz vezetnek, pontosabban a kegyetlen grófhoz, Charles de Montargis-hez (Laurent Lucas) és fiához, Donatien-hez (Julien Frison).

De nem minden Montagris zsigereli a szegényeket, hiszen a csinos Elise (Marilou Aussilloux) teljesen mást képvisel. Emellett aggasztja kishúga állapota, aki furcsa látomásokkal küzd egy új világról, melyben a halottak életre kelnek. Madeleine (Amélia Lacquemant), a süketnéma kislány elmondja nővérének, hogy egy betegség pusztít majd, amitől kék lesz az emberek vére, és halhatatlanok lesznek. Édesapjuk Versailles-ba utazott a király meghívására, ahonnan már egy ideje vissza kellett volna érkeznie. Nem tudnak róla semmit, viszont Versailles-ról is pletykálnak, valami kór ütötte fel a fejét a királyi kastélyban.

Eleinte a kizsákmányolás, szegénység és az éhezés miatt kezd kialakulni a feszültség, majd A kék vér vírus miatt a tehetősebbek elkezdik ölni szolgáikat és a népet. Közben visszatér a gyarmatokról Albert Guillotin (Lionel Erdogan), aki csatlakozik a nemesek ellen küzdő Testvériséghez. Jó szövetséges (mert ő is szenved a kórtól, így halhatatlan), ráadásul Elise egykori titkos szeretője is volt, így elkerülhetetlen lesz az összecsapás, amihez a grófné is csatlakozik, minden rangjáról lemondva. Így a nemesi család is szétesik, a káosz kezdetét veszi, a kék vérűek étvágya csillapíthatatlan, majd a Testvériség csapata megindul Párizs felé...


A kék vér vírus egy nagyon érdekes és izgalmas fikciója egy megtörtént eseménynek, ami megváltoztatta a világ történelmét. Tudjuk az igazat, mégis magába szippant a sztori, és egy fiktív világba helyezve valós személyeket sodródunk a történésekkel, ami akár még igaz is lehetne. A kék vérűség is a nemesség szinonimája, és valóban úgy tartották anno, hogy a nemesek nagyon fehér bőrük miatt "kék vérűek". Itt van Joseph Guillotine, aki valós személy. Ő a nyaktiló (guillotine) feltalálója, ami többek között XVI. Lajos, francia királlyal és Marie Antoinette királynéval is végzett. Tehát a film történetében a kék kórral megbetegedett nemeseket csak lefejezéssel lehet megölni. Vajon ezért használták a guillotine-t?

Őszinte leszek, elfogult vagyok ezzel a korral, mert imádok mindent, ami a XVII–XIX. század között történt. Szép képek, korhű díszlet, profin megkoreografált akciójelenetek és nagyon jó zene, ami jellemzi a sorozatot. A karakterek nem a legjobbak sajnos, de így is leköti a nézőt a cselekmény. A süketnéma kislány, Madeleine (aki a mesélő is) mindenképp említésre méltó, ahogy Donatien gróf (Julien Frison) is. Nem szeretem, ha egy filmben narráció van, de itt kifejezetten tetszett.

Azoknak ajánlom a sorozatot, akiket nem zavar, ha a valóságtól elrugaszkodik egy történelmi sztori, bírják a véresebb jeleneteket (bár a vér ehhez a korszakhoz hozzátartozik) és szeretik a francia filmeket, mert ez a sorozat is bizonyítja, hogy a franciák tudnak. Én kíváncsian várom a második évadot.

"Egy nap a szolgák letépik láncaikat, a kitaszítottak egyesülnek, hogy felkelést lázítsanak. Hamarosan megtelik a pokol, és ha a pokol tele van, a holtak visszatérnek... "

akció | dráma | kaland | thriller

A francia forradalom újragondolt eseményei. A hírhedt guillotine feltalálója felfedez egy kórt, amely a fertőzött nemességet arra készteti, hogy lemészároltassa a köznépet. több»

1