2021.06.08 22:52 Artemisia Olvasottság: 158x
10

A Disney telitalálata

Az élőszereplős remake-ek, előzményfilmek, eredettörténetek és spin-offok gyártása meglehetősen fiatal hagyomány, kb. a 2016-os A dzsungel könyve anyagi sikerére datálható az igazi fellendülése. A jól ismert klasszikusok címei azonnali garanciát jelentenek az érdeklődésre, azonban hatalmas rajongói elvárásokat is támasztanak, amik rendre nem teljesülnek. Így az utóbbi néhány év leforgása alatt kialakult egyfajta negatív, előítéletes berögződés a Disney élőszereplős projektjei iránt. A Szörnyella pedig – mint a klasszikus 101 kiskutya előzményfilmje – kétségkívül az elmúlt év legnagyobb elvárásokkal övezett Disney-produkciója. És bár a vérbeli 101 kiskutya rajongók elvárásait nem váltja be, hiszen nem a rajzfilmből ismert, eredendően gonosz, és egysíkúan kegyetlen Szörnyella születését mutatja be, túlszárnyalja a hozzáfűzött reményeket.

Egy vadonatúj világot épít, egy lehengerlően friss és mozgalmas világot, egy vadonatúj Szörnyellát mutat be, egy többdimenziós, eleven és bámulatosan izgalmas személyiséget, akiből még a 137 perces játékidő alatt sem látunk mindent, ami benne van. A '70-es évek Londonját, a virágzó glam- és punk rock, valamint poszt-hippi szellemiségét egyszerre tudja nosztalgikus retró hangulatot teremtve, és álomszerű, lebegő hatást keltve átadni. A ruhaköltemények és a zseniálisan összeválogatott zene utánozhatatlan stílust és eleganciát kölcsönöz a filmnek.

A Disney telitalálata

Bár vannak sötétebb elemei, és a bájos és naiv Estella és heterokróm frizurás alteregója, Szörnyella párharcát is hitelesen járja körül, mégis feel-good családi mozi tud maradni. Könnyed, lendületes, szórakoztató, mondanivalójában pedig pozitív, roppant szerethető karakterekkel. Emma Stone lehengerlő alakítást nyújt, tökéletesen forradalmasította a merevnek és felszínesen unalmasnak elkönyvelt karaktert. Ahogy Emma Thompson is zsigerből hozza a sikkes, cinikus, sőt antiszociális Bárónőt. A lehető legjobb párosítás, kettejük művészi gerillaharca egyszerűen zseniális, noha a Bárónő karaktere tulajdonképpen pontosan azt képviseli, amit Szörnyella képvisel a 101 kiskutya univerzumban.

Összességében a kisebb hibái ellenére ezzel a filmmel a Disney elérte, amit az évek óta egymás után készített remake-ekkel el akart/el akar érni: újat tudott mutatni. Úgy reformálta meg Szörnyella karakterét, hogy az nem ment sem a film, sem a 101 kiskutya-univerzum rovására, sőt hozzátett ahhoz, hiszen ezek után biztosan más szemmel fogjuk nézni Szörnyella de Frász ámokfutását, mint korábban.

79 Szörnyella  (2021)

krimi | vígjáték

Az 1970-es évek Londonjában járunk, amikor a fiatal Estellát ide-oda sodorja az élet. A lány merész ruhaterveivel próbál magának hírnevet szerezni a divatszakmában, kreativitása... több»

10