2021.09.05 21:32 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 153x
1

Un comienzo perfecto...

Csodálkozom, hogy még senki nem nézte meg, vagy nem volt véleménye a filmről, hiszen tényleg bizton állítom, hogy nálam a TOP 50-ben simán benne van. Ez pedig nagy szó, mert ki sem merem mondani, hogy mennyi filmet láttam már életemben. Hihetetlen jó történet, amit Dolores Redondo vetett papírra Navarra-trilógia néven, és a televízióban és a streamingszolgáltatóknál mint Baztan-trilógia szerepel. A film címe A láthatatlan őrző, ami így, a film megnézése után teljesen ledöbbentett. Műfaja thriller, ami már-már egy pszichológiai horrorba csap át, de szerintem itt ez is lényegtelen, mert kit érdekel a műfaj, ha minden filmkockája megfog, és a képernyő elé tapaszt.

Fernando González Molina tökéletesen nyúlt a filmhez, sötét tónusú színek, komor, szinte túlvilági és nyomasztó helyszínek. A diffusion filterekkel való okos játék, a neutral density filter, a brute-ok tudatos használata fantasztikus képi világot varázsol elénk. Egy kis szakmázás után térjünk rá hamar a sztorira és a színészekre, de előtte egy nagy respect Luiso Berdejo-nak, a forgatókönyv írójának!

Un comienzo perfecto...

Amaia Salazar (Marta Etura) nyomozóként, ex-FBI ügynökként él egy nagyvárosban, de megbízzák egy gyilkossági üggyel, és visszatér a Baztan-völgybe, Elizondóba, ahol gyermekként felnőtt, plusz itt él a családja megmaradt része is. Többek között ott él még a nagynénje, Tia (Itziar Aizpuru), sógorai és két nővére, Flora (Elvira Mínguez) és Rosaura (Patricia López), valamint nagybeteg édesanyja, aki egy gonosz és beteg asszony. Fiatal lányokat (gyermekeket) ölnek meg a völgyben, és Salazar nyomozó kézbe veszi az ügyet, de meglepve tapasztalja, hogy volt családja romokban, és pont közülük egy páran mintha akadályoznák a nyomozás menetét...

Állandóan zuhogó eső, furcsa kisvárosi karakterek, titkokat hurcoló és zavarodott családtagok, ráadásul egy lassan kimerülő nyomozó. A holttestek száma nő, és a völgyet a misztikum lengi be. Elizondo városa még mindig a baszk boszorkányság és babonák melegágya. Sokan még hisznek is a rontásban és jóslásokban, sőt van, aki visszaállítaná a régi rendet. Ebben az ellenséges, de mégis szinte alvó kisvárosban mindenki gyanús, és Amaia megtudja, hogy a gyilkos őt is kiszemelte magának.

Szerencsére nemcsak a film maga, hanem a történet végi csavar is nagyot ütött, ráadásul régen láttam már ilyen erős karakterszínészeket. Ha pedig Salazar nyomozó a feladás szélére kerül, csak felhívja Aloisius Dupree (Colin McFarlane) ex-FBI nyomozót, és egyben volt főnökét, aki mindig megnyugtatja a néha kétségbeesett nyomozót. A kérdés csak az, hogy megoldódik-e minden a végére. Elnyeri-e "jutalmát" a gyilkos? A varázslatok, misztikumok, boszorkányságok földjén minden kétséges.

Egy kőkemény misztikus thriller, ami megfog, és nem enged el. Kegyetlenül erős öt csillag magának a produkciónak. Nézem is a második részt. Hola amigos, espero la continuación.

thriller

Amaia Salazar nyomozó egy új esetet kap, amely miatt Elizondóba kell utaznia. Elizondo egy esős kis falu a Navarre kellős közepén, éppen ott, ahol Amaia született. A nyomozó azt... több»

1