2021.10.08 15:30 Képkockák Olvasottság: 182x
2

Lauda a zseni, Hunt az elszánt

„A bölcs ember sokat tanulhat az ellenségétől.” Niki Lauda és James Hunt alighanem úgy vonul be a történelemkönyvekbe, mint a Forma-1 legmeghatározóbb alakjai, nevüket még azok is ismerhetik, akik sosem láttak egyetlen versenyt sem, és olyan nevek mellett emlegetik, mint Ayrton Senna vagy Michael Schumacher.

Számomra a Netflixes Drive to Survive sorozat hozta meg igazán a kedvet ahhoz, hogy kövessem az F-1-et, azonban azt be kell látni, hogy régóta nem voltak igazán izgalmas versenyek, és ez a film hozza meg azt az izgalmat, amit a mai versenyektől is várnánk.

Lauda a zseni, Hunt az elszánt

A film felépítését és stílusát tekintve a Ford v Ferrarihoz tudnám hasonlítani. Ezek azok az autóversenyzésről szóló filmek, amiket bárki úgy tud nézni, mintha élőben ott lett volna, és átélhetné a versenyzés izgalmát, akkor is, ha egyébként hidegen hagyja bármilyen autóverseny.

Daniel Brühl alakítása mint Niki Lauda igazán figyelemreméltó, egészen a 2009-es Becstelen Brigantyk óta vártam, hogy egy ilyen nagy volumenű filmben lássam, Chris Hemsworth pedig kiléphetett kicsit Thor árnyékából, habár a karakterisztikát tekintve igazán hasonló személyt kellett megtestesítenie.

Bár a film Lauda és Hunt összecsapásáról szól, mégis az az ember érzése, hogy ez Niki visszaemlékezése. Mindazonáltal kettejükben megismerhetjük a pilóták két végletét; Niki Lauda, a visszafogott versenyző, aki megfontoltan hozza meg döntéseit, valamint James Hunt, aki megszállottként szeretne világbajnok lenni, ha kell, életét is feláldozva.

Kettejük versengését izgalmasan és figyelemreméltón mutatja be a film, és nem hagyják ki azokat a megjegyzéseket, gondolatokat, amik miatt kevésbé tűnnek szimpatikusnak. Most, hogy Niki Lauda már elhunyt, teljesen más érzés a filmet nézni, mint pár éve, de továbbra is átadja a film, hogy milyen szenvedéllyel űzte a sportot. Jelenleg elérhető a #Netflix kínálatában szinkronosan is, mindenképp érdemes megnézni.

akció | dráma | életrajzi | sportfilm

1976-ban a száguldó cirkusz rajongói legendás párharcnak lehettek szemtanúi a vagány brit versenyző James Hunt, és a fegyelmezett, zseniális pilóta, 1975 világbajnoka, Nikia... több»

2