2021.11.30 20:34 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 155x
4

Valahogy ma már halványabb az egész. Csak egy egész picit!

Larry Flynt, a provokátor, Hair...

Milos Forman, aki a hetvenes-nyolcvanas, és a kilencvenes években élte meg a legnagyobb sikereit, valahogy az Ember a Holdon című film forgatásán kifejezetten nem szerette az Andy Kaufmanról szóló életrajzi dramedyben főszerepet kapó Jim Carreyt. Carrey, aki bevallottan Kaufman rajongó volt, teljesen megőrült a forgatáson... Annyira azonosult az elhunyt komikus és előadó karakterével a forgatás teljes időtartama alatt, amivel szinte az őrületbe kergette Formant...

Valahogy ma már halványabb az egész. Csak egy egész picit!

Szóval ennyit az előzményekről. A filmről igazán nincs mit mondanom, hiszen ezt a filmet tényleg látni kell, ez nem egy mesélős alkotás. Azt viszont kiemelném, hogy a színészgárda és a játékuk egyszerűen felülmúlhatatlan. Andy Kaufman szerepében Jim Carrey, George Shapiro szerepében Danny DeVito, aztán Bob Zmudát Paul Giamatti alakítja zseniálisan, és akit még megemlítenék, az maga Sam, vagyis Jerry Lawler, aki a való életben is pankrátorként tevékenykedett, és mint szakkommentátor is ismerhetjük. Már csak ezekért az emberekért is érdemes időt szakítani a mozifilm megtekintésére. A R.E.M. zenéjére (többek között) egy kőkeményen drámai, és mégis nyersen vicces, megható filmet készített Forman. Lehet kukacoskodni, hogy nem teljesen valós az igazságtartalma, de ez egy film, és az eladhatóság miatt egy-egy részt bizony át kellett írni, még ha ez egyeseknek nem is tetszik. Én ezzel abszolúte nem foglalkozom, csak azzal, hogy mit adott a film? Sokat, és mégis keveset. Sokat, mert itt is kidomborodik Carrey drámai vénája, és Danny DeVito zsenialitása, és keveset, mert igazán sokat nem tudtunk meg Kaufman életéről, és még kevesebbet a munkásságáról. Arról az emberről, aki saját állítása szerint, nem tud viccelni, és nem is szeret. Ő csak kifigurázza az embereket, és görbe tükröt állít mindenkinek, magát is beleértve. Provokál, és ezzel csökken a nézettsége a műsorain, de őt ez nem érdekli. Nincsenek hállivúdi klisék, nincsenek élénk és harsány színek, csak egy lineárisan, nyílegyenesen elővezetett mozi, ahol precízen halad minden a maga útján. Időrendi sorrendben, és finoman cizellálva az eseményeket. Szépen nyomonkövethető történet. Sőt, még egyszer elismételném, hogy Jim Carrey a 2004-es Egy makulátlan elme örök ragyogásában, és az 1998-as Truman Show-ban játszott ekkorát. Forman pedig meglátta benne az ösztönös zsenit...

Igaz, ma már nincs rám olyan frenetikus hatással, mint mondjuk 15 éve körülbelül, de azért még a mai napig is egy zseniális film, csak lehet, hogy hangulat- és lelkiállapot-függő, hogy abban a pillanatban milyennek értékeljük.

A kedvenc fotelemből ma így láttam, pedig bőszen kortyolgattam a fahéjas szilvateát, és egy kis ropit ropogtattam hozzá.

Ma ennyi volt. De nekem így is tökéletes.

dráma | életrajzi | vígjáték

A huszadik század egyik legkiemelkedőbb komikusának, Andy Kaufmannak az életét tárja elénk Jim Carrey. A szeretve gyűlölt, gyűlölve szeretett sztár, aki meghódította... több»

4