2022.02.25 14:00 Lubi Olvasottság: 1849x
3

Kutyaterápia káros maszkulinitásra

Az elsőfilmes rendezőpáros Reid Carolin és Channing Tatum többször is dolgozott már együtt más minőségben korábban. Carolin írta a nagysikerű Magic Mike filmeket és producerként dolgozott többek között olyan produkciókban, mint Az elnök végveszélyben, a Logan Luvky - A tuti balhé vagy éppen a 22 Jump Street - A túlkoros osztag. Miközben Tatum főszereplője volt ugyanezen alkotásoknak. A két összeszokott filmes közötti kémia mégsem hagyott mély nyomot legújabb közös projektjük, a Katonadolog filmkockáin.

Jackson Briggs veterán katona, aki fejsérülése és lelki traumái miatt nem mehet vissza a frontra. Kitartása mégis célt ér, mikor egy váratlan feladat teljesítésével lehetőséget kap a seregbe való visszakerülésre: egy temetésére kell elfuvaroznia az elhunyt katona vásott harci kutyáját. Az életreszóló utazás pedig mind Jackson, mind Lulu, a kutya számára jelemformálóan hat.

Kutyaterápia káros maszkulinitásra

A Katonadolog a kutyás haver-filmek bevett sémáit követi a road-moviek zsánerébe ágyazva. A kezdetben kiállhatatlan Lulu csínytevései okozzák a különböző konfliktusokat a narratíva során. A kutya rendre valamilyen zűrbe keveri embertársát, amiből mulatságos jelenetek kerekednek. Jackson túlzottan maszkulin, háborús karaktere pedig saját önzőségét hátrahagyva válik valódi társsá és érző lénnyé a befejezésre.

A Katonadolog nem tartogat olyan fordulatokat, amiket ne láthattunk volna már a Kutyám, Jerry Lee vagy az Egyik kopó, másik eb korábbi filmjeiben. A mára klasszikussá vált kutyakomédiákkal történő összehasonlítás során pedig közel sem a Katonadolog jön ki győztesül. A film egyetlen újítása a háborús traumák és a veterán lét fájdalmainak érzékeltetése, mely elemek sajnos kevéssé működnek ebben a vígjátéki közegben.

A produkció bevallottan a War Dog: A Soldier's Best Friend háborús kutyákat bemutató dokumentumfilmjéből inspirálódott, a Katonadolog készítői mégsem képesek elég markánssá tenni a történet által felvetett nézeteket. Jackson és Lulu útját keresztezik ugyan olyan fiatalok, akiket már teljesen hidegen hagy a háború, középkorú békepárti, természetgyógyász hippik és lecsúszott hajléktalanok is, akik egykor talán maguk is harcosok voltak. Ahogy Jackson hátrahagyott családja is megjelenik néhány másodperc erejére. Ezek az elnagyolt és sztereotipizált momentumok mégis elvesznek a könnyed haver-filmes körítésben.

A Katonadolog minden felszínessége ellenére szerethető alkotás, de egyes túlzó momentumai és felháborító reprezentációi csak az alkotók alapvetően kedves hozzáállása miatt tolerálhatóak. A film felejthető egyszeri kikapcsolódás, ami nem tartogat semmi maradandót vagy eredetit.

70 Katonadolog  (2022)

akció | animáció | családi | fantasy | vígjáték

Briggs és egyetlen társa, Lulu, a belga malinois még időben elérik egykori bajtársuk temetését, amely a Csendes-óceán partján kerül megrendezésre. Az egyiküknek azonban csupán... több»

3