2022.03.14 21:53 Artemisia Olvasottság: <100x
6

Rémmese

Genndy Tartakovsky olyan meghatározó rajzfilmsorozatok után, mint a Dexter laboratóriuma, a Szamuráj Jack vagy a Csillagok háborúja: Klónok háborúja után első egész estés filmjeként készítette el a Hotel Transylvaniát. Korábbi műveivel már bizonyította, hogy gyerekek és felnőttek nyelvén egyaránt ért (gondoljunk csak a Szamuráj Jack filozófiájára), Drakula gótikus luxusszállodájának története egyértelműen a legkisebbeknek szól. Tartakovsky összegyűjti popkultúránk összes ikonikus rémét, akik egy, a külvilágtól elzárt kastélykomplexumban töltik vakációjukat és pihenik ki az emberi világ fáradalmait. Itt van mindenki, aki számít, Frankensteintől a Vérfarkason át a Yetiig mindenki, aki számít, az egymással való interakcióik szórakoztatóak, jól működik a humor, valamint a kifordított nézőpont, amely a szállodát "embermentes övezetként", az embereket pedig mitikus lényekként ábrázolja. De az érdekes alapfelálláshoz soványka cselekmény, kiszámítható fordulatok és felületes jellemrajzok társulnak.

Ennek ellenére korántsem egy rossz rajzfilmmel van dolgunk, hiszen egy egyszerű, ám bájos gyerekmese, első szerelemről, felnövésről, szülő-gyerek kapcsolatról, apai aggódásról, elfogadásról. A felvetett kérdések nem újszerűek, a levonható tanulságok sem mondanak semmi újat, de legalább kerek egésszé teszik a sztorit. Karakterei bár egydimenziósak, mégis szerethetőek: Drakula mint túlféltő apuka, Vérfarkas mint leterhelt férj és apa, Frankenstein mint friss házas, Quasimodo mint mogorva szakács, zombik mint szorgos munkások. Faék egyszerű, mégis kedvelhető figurák, akik készek összefogni Drakula lázadó kamaszlánya, Mavis boldogságáért. Tulajdonképpen az egyetlen idegesítő karakter Jonatan, az emberfiú, ráadásul az ő szála a legsablonosabb is, hiszen már rögtön a felbukkanásakor tudvalevő, hogy hová fog kifutni a karaktere.

Rémmese

Középszerű, de kedves rajzfilm tehát a Hotel Transylvania, Genndy Tartakovskynek ezúttal maradandót nem sikerült alkotnia, de egyszeri kikapcsolódásra kiváló választás lehet, gyerekeknek pedig kifejezetten ajánlott.

animáció | családi | fantasy | horror | vígjáték

Valahol az erdélyi havasok között áll egy ötcsillagos hotel, a Hotel Transylvania. A szálló minőségi pihenést nyújt minden szörny számára, legyen az vámpír, farkasember,... több»

6