2022.03.28 00:19 Dorkateo Olvasottság: 522x
3

Elképesztően erős film!

Annyira nehéz film, hogy a nézése közben végig összeszorult a gyomrom.

Eleinte azt gondoltam, csak gyorsan belenézek, hiszen ismerem a történelmet, mi újat mondhatna nekem egy 50-es évekről szóló újabb alkotás.

Elképesztően erős film!

Aztán ottragadtam a képernyő előtt. Egyszerűen nem bírtam kikapcsolni, mintha mágnessel delejeztek volna oda.

Azt eddig is tudtam, hogy kitűnő magyar színészeink vannak. De az Énekesnő című filmben egyszerűen MINDENKI zseniálisan jól játszott, nem tudom, kit is emeljek ki, mert félek, kimaradna valaki, akár a legkisebb szerepből is.

Igaz, másként nem is működött volna, mert az alkotói koncepció végtelenül letisztult. A fekete-fehér fényképezés nemcsak régies hatású, hanem felerősítő módú is. Minden rezdülés meglátszik az arcokon. A színészek statikusan állnak, alig van mozgás, minden kifejezés az arcokban kapja meg az erejét. A hangjuk már csak a ráadás. Még az egyenruhagallér is a helyén van, ahogy szorul és fojtogatja a szereplők nyakát.

Nem vagyok mai csirke, láttam már ezt-azt az életben. Sajnos nagyon is tudom, mire képesek emberek, hogyan hazudnak másoknak és önmaguknak is. Pénzért, hatalomért, bármiért. Mégis az ütő megállt bennem, amikor levelet írtak a főszereplő nevében a menyasszonyának...

Nem is tudnám megmondani, miért ilyen apró részlet verte ki a biztosítékot. Zseniális rendezői ötlet volt, ezzel sikerült megragadni a becsapott érzéseket, a gátlástalanságot.

Nem mondom, hogy minden fiatal nézze meg, mert tudom, hogy ez a dokumentumfilmre emlékeztető alkotás messze áll a modern filmek világától. De mégis ajánlanom kell, mert tökéletesen átérezhető a korszak kényszerű nyomorúsága. S aki ezt nem ismeri, az becsapható. Újra.

dráma

A film alapja Szűcs Sándor és Kovács Erzsi tragikus története. A sikeres focista, Vince fülig beleszeret Valiba, a szép énekesnőbe, aki viszonozza érzéseit. Az ÁVH elrettentő... több»

3