2022.03.29 22:51 Kóborló Olvasottság: 145x
2

Az emlékeimben ez egy sokkal jobb film volt

Species-széria. Emlékszem, hogy az első részét még máig is elő-előveszem néha egy újranézés erejéig, mert szerettem. Szerettem azt a filmet a számtalan hibái ellenére is. Talán emiatt is gondoltam azt, hogy folytatnám a szériát, és mi lenne, ha újranézném a második felvonását (amit jóval, de jóval kevesebbszer láttam, mint az első részét, és mára már szinte alig rémlett belőle bármi is). Hát nem is tudom, hogy mit írjak róla, de vannak olyan filmek, amiket nagyon nem kéne újranézni, elég, ha meghagyjuk emlékeink homályában, abban a tudatban, hogy akkor még úgy el is voltam vele. Na de ha végignéztem (szenvedtem), akkor lássuk, hogy mit is nyújt eme alkotás.

Akármennyire sem szeretek spoileres lenni egy film történetével kapcsolatban, de itt nem tudom megállni azt, hogy ne térjek ki erre pár mondat erejéig. Tehát a film történetét két részre lehetne tagolni, az egyik a Marsra indított expedíció, ami kimondottan balul sikerül. Ezt a történeti szálat annyira nem is bántanám, merthogy kissé tucathatást értek el vele, de nem hemzseg az olyan orbitális ostobaságtól, mint a történet második része, amibe pedig egy Sid 2.0, akarom írni, itt az Eve névre keresztelt idegent alkotnak meg (akit legalább nem cseréltek le más színésznőre, ezért ismételten megcsodálhatjuk a kanadai származású Natasha Henstridge-t benne). Ezt még mondjuk csupán önismétlésnek írnám, ha mondjuk az új Sid, aki most már Eve, nem kapna negyed annyi szerepecskét a filmben. Szóval nagyon nem lett kidolgozva az ő történetszála, de ez még a legkisebb gond itt, merthogy olyan elképesztő marhaságokkal tűzdelték teli eme történetszálat, ami szinte teljes mértékben értékelhetetlenné tette az egész film sztoriját. Visszatér még két korábbi karakter az első részből, a Laurát alakító Marg Helgenberger színésznő, akin mintha egy agyműtétet hajtottak volna végre az első rész után, így pedig az alakítása annyira szervesen kapcsolódik a soron következő A lény filmhez, mint egy bikára a tőgy. Aztán kapunk még egy ismerős arcot az első részből Michael Madsen alakításával, hát hogy finoman fogalmazzak, vele sem lett ez a film kisegítve. Merthogy míg az első résznél még bőven belefért a kissé eltúlzott színész alakítása, itt ez már pokolian zavaró volt. Már ezekkel a dolgokkal keményen hazavágták nálam a filmet, de persze szükséges volt még egy poénkodó karaktert is bedobni ebbe a turmixba Gamble személyében, akit Mykelti Williamson alakított, erőteljesen halvány színészkedéssel és sokszor túltolt karakterével, még ellenszenvesebbé tette az egész filmet.

Az emlékeimben ez egy sokkal jobb film volt

Hogy volt e bármi értékelhető A lény második felvonásában? Két dolgot tudnék talán e téren csupán megemlíteni, az egyik, hogy jóval véresebbre sikeredett, mint az elődje, illetve hogy a speciális maszkok megtervezéséért felelős svájci születésű H.R. Giger (1940-2014) azért megcsillogtatta a szaktudását, még akkor is, ha a speciális effektek kivitelezésében, már egyáltalán nem vett részt az úriember.

Összegezve nagyon nem lett egy jó mozi A lény második része, így pedig nem kissé tartok attól, hogy a további két folytatása még ennél is alacsonyabbra teszi majd azt a képzeletbeli mércét.

57 A lény 2.  (1998)

akció | horror | sci-fi | thriller

A Marsra indult expedíció egyik tagját megtámadja egy idegen lény, és megfertőzi. A földön kívüli géneket hordozó űrhajósról az irányító személyzet nem sejti, hogy a... több»

2