2022.05.10 22:51 Kóborló Olvasottság: <100x
2

Egy régóta halogatott trilógia

Közel egy éve halogattam már a Netflix horror-trilógiáját, ennek oka végtelenül egyszerű: egyáltalán nem tudott megfogni már az előzetese sem. Aztán persze akaratlanul is belefutottam egy-két véleménybe, amiben finoman szólva, nem voltak elragadtatva a nézők. Emiatt mindig hátrébb került a megtekintésre váró filmek listáján. Az elmúlt napokban úgy éreztem, hogy adhatnék azért egy esélyt A félelem utcája trilógiának, és azt kell hogy írjam, sajnos jómagam is kissé csalódottan álltam fel az első felvonás után. Igaz, elsősorban nem amiatt, amiért a legtöbben támadták a filmet (a leszbikus szerelmi szál), hanem mert sótlan a végeredmény. Na, de nézzük, hogy milyen is A félelem utcájának első része.

Ha van olyan streaming szolgáltató, akire azt mondhatjuk, hogy profin képes a nézőit a nosztalgiavonatra felültetni, akkor az a Netflix a Stranger Things szériájával. Valahol abban bíztam, hogy ezt a koncepciót, ha nem is annyira profi módon, de azért majd élvezhető minőségben megkapom ennél a filmnél is, de ebből a szempontból hatalmasat tévedtem.

Egy régóta halogatott trilógia

Hiába játszódik a film 1994-ben, pár zeneszámtól eltekintve semmiféle nosztalgiával nem fűszerezte a filmet (talán a legfőbb csalódásom ez volt).

A film műfaja részben a tini-horror, és a slasher zsánerre építkezik. Teszi ezt úgy, ahogy. Semmi kiemelkedőt nem tudnék megemlíteni itt sem. Amit mindenképp érdemes megemlíteni, hogy a film története elég komplexre sikeredett, hisz rengeteg utalás található benne a trilógia következő részeire.

Engem ez zavart, még úgy is, hogy tudtam, ez a rész játszódik a jelenhez képest legkorábban (1994-ben), így sejthető volt, hogy kapunk majd visszautalásokat a későbbi dolgokra, de hogy ezek ennyire szerves részét képezzék a film történetének?! Ez sokáig megakasztott abban, hogy élvezhessem a filmet.

Térjünk át a filmbéli karakterekre egy-két gondolat erejéig. A film jól hozza a tipikus tini-horrorfilmekben és slasherekben látható karakter-prototípusokat egészen a főszereplő hősnőig és a szeretőjéig. Na, ezen csavartak egy jókorát a készítők, és egyáltalán nem finoman. Beleerőltették azt, ami sok nézőnél kiverte azt a bizonyos biztosítékot. Nem mondom, hogy ez mindenképp jó húzás volt, de ilyen a világ, el lehet fogadni ezt. Engem sokkal inkább zavart az, hogy a főszereplő alakítása igencsak közepesre sikeredet, míg a többi karakter alakítása lényegesebben jobb volt.

Na, de mivel ez a film azért nagy részben egy slasher, nézzük, hogy miként is teljesít a technikai kivitelezéseiben. Sajnos ez is csak közepes lett, a kreativitást nagyon hiányoltam belőle annak ellenére is, hogy a kivitelezés maga nem lett rossz.

Összegezve: mindenképp folytatni fogom, de valahol azt érzem, hogy kissé át lettem verve, főleg a nagyon várt nosztalgia-faktor kapcsán, illetve nekem túl összetett a történet. Átlagosnál többre semmiképp nem értékelném.

horror | misztikus

Egy rejtélyes haláleset rázza meg a ohiói Shadyside városka lakóit. Senki sem érzi magá biztonságban, hiszen a gyilkos köztük járhat. A Fear Street R.L. Stine könyvsorozatának... több»

2