2022.06.18 13:53 Gyorvik Olvasottság: <100x
0

Mítoszrombolás vagy nosztalgia?

Minden bizonnyal a legnagyobb filmtörténeti mémmel van dolgunk – amelyet a legtöbb stábtag nem tekintett másnak, mint egy könnyed űrtörténetnek. Az már valószínűleg George Lucas titka marad – aki egyébként ezt a részt is rendezőként jegyzi – hogy annak idején (1977) milyen történetfolyamot álmodott meg. Egyáltalán tervezte eredetileg trilógiára, majd most már inkább – latinul kifejezhetetlen számú – sokrészes univerzummá. Azt lehet tudni azért, hogy befejezve az első részt – még anno Spielberggel közös nyári szünidejüket töltve – nem jósolt ő maga sem fényes jövőt. S akkor már ne is szóljunk semmit Alec Guinness-ről, aki egy az egyben az első és utolsó sci-fijének titulálta a Csillagok háborúját. A fogadtatás – egyébként jogosan – valószínűtlenül pazar volt, és az Oscar-on is több díjat kapott. Azért hozzá kell tenni hogy minden sci-fik ősanyja – az Űrodüsszeia – példának okán teljesen a hátsó sorokban ragadt… érthetetlenül.

Visszatérve – a Star Wars megálmodója (megálmodói) úgy gondolta hogy nosztalgikus érzéseinek ellenállni képtelen, a produceri megbízottak szeme előtt pedig már csak a dollár jelek villogtak. Ezért igen kiváló gondolatnak tartották, ha legalább még három részt készítenek. Ezzel a biztos bevétel óriásira nőhet, s Lucas is kiélheti kreativitása szárnyalását újra. Ekkor jött az ’előzmények’ ideológiai felütés – vagyis, mi történhetett a nagy trilógia előtt. Nos – mi a jobb, ha bepillantást nyerhetünk az előtörténetbe, vagy a fantáziánkat a legváratlanabb pillanatokban ragadhatja magával még évtizedek távlatában is – egy-egy – misztikus benyomásunk alkalmával?

Mítoszrombolás vagy nosztalgia?

Igen – már mondani sem kell – hiszen kemény kritikák ezrei súlyosodnak a készítők vállaira ezzel kapcsolatban: a híres mozi szlogenjének alapját képező erő relativizálása. Egy – leginkább valamilyen gyógyszergyári fantázianévre hasonlító matéria – tökéletesen lerombol egy hatalmas mítoszt, mely utóbbinak nem mellesleg még valóságalapja is van. Valóban – sokszor elmondták már, de nem elég hangsúlyozni elégszer. A leginkább az ősi távol-keleti hagyományokban is ismert jelenséget már évezredek óta tanulmányozzák. A szóban forgó – itt leginkább erőként aposztrofált – dimenzió a ki vagy chi, vagyis a lélekzet egy tudatosan, eltökélten és leginkább hosszú éveken, évtizedek tanulásával és gyakorlásával elsajátítható tudás. Hogy születni is kell rá, minden bizonnyal.

Az utóbb készített részek – vagy is az I, II, III – képi világa, sokak szerint még azok számára is, akik már erőteljes mértékben a cgi által uralt filmes világban szocializálódtak, sem mindig teljes értékű élményt adó. Ha csak az első részt tekintjük sem helyt álló már a készítők azon érve, mely szerint – mivel már eredetileg tervben volt egy előzmény trilógia megfilmesítése – a kor technológiai apparátusa nem tette lehetővé a vászonra vitelét. Nem túl nagy kritikai képesség azt állítani, hogy a történet elmesélésének szempontjából, annak hithű és minden magyarázattal ellátott történetfolyamának realizálása nem igényelt ilyen fokú számítógépes technikát. Voltaképp az is kétséges már, hogy egyáltalán valamilyen szempontból kiegészítésre szorult az eredeti történet. Nyilván valóan, ha valamely érdekfeszítő históriát kap a néző, igen gyakran megesik a vágy, hogy színhelyeket, eseményeket még egyéb kontextusban is láthasson. Ennek azonban nem az az ára, hogy – mint gyermek a rádiót szétszedjük és megnézzük honnan jön a hang.

E sorok írója számára a nézhetőség egyik legalapvetőbb szempontját a kiváló színész – Liam Neeson – karaktere adja. Remek színészi tehetségével a még számára nem oly adekvát szerepet is élvezetesen hozza. Mellesleg a jedi mester megjelenése kissé erőltetett epizód a nagy történetben, hiszen konkrét szerepe ilyen módon beilleszthető, de nem kihagyhatatlan. Ewan McGregor szintúgy – mint első nagyobb dobása – példás, s nem kifejezetten a hatalmas feladat tette alkalmassá a szerepre, hogy ily módon Alec Guinness elődjeként brillírozzon. Gondoljunk csak a Kasszandra álma c. Drámára vagy a Nagy Hal c. Filmre.

akció | fantasy | kaland | sci-fi

A Star Wars I. rész: Baljós árnyak a legendás trilógia első előzményfilmje, amelyből megtudhatjuk, hogy Palpatine szenátor miként növeli politikai befolyását a Kereskedelmi... több»

0