2022.06.27 22:13 BRANTON Olvasottság: 360x
1

Max tortúrája

George Miller 1979-es klasszikusát, mindig tágra nyílt szemekkel bámulom. Érezni a mocskot, amelyet Miller létrehoz ebben a műben. Kapunk egy fiatal Mel Gibsont. Gibson pedig egy olyan szerepet kap, amire bátran mondhatjuk azt, hogy elindította a karrierjét.

Egy nem is annyira távoli jövőben járunk, ahol a pusztuló városok között vérszomjas bandák duhajkodnak. Egy üldözés során az egyik motoros banda tagja életét veszti. A banda bosszút esküszik, élükön az elmebeteg Toecutterrel.

Max tortúrája

A revans célpontjai egyértelműen a rendőrök.

Többségben vannak azok az emberek, akik a második részt tartják az etalonnak, hiszen az az epizód indította be a posztapokaliptikus hangulatot. Nos, abban egyetértek, hogy ott fordulunk át teljesen posztapokaliptikus akciófilmbe. Viszont azzal vitatkoznék, hogy a második epizód az etalon. Az első fejezetben ugyan minden kezdetleges, alig kapunk akciójelenetet, egyesek szerint nem túl pörgős a cselekmény. Szerintem emiatt működik igazán a Mad Max. Nem amiatt jó ez a széria, mert egyre több benne a spéci autó, meg hogy egyre elborultabbak a karakterek.

Jelen filmünk tökéletesen hozza a pusztulás előtt álló városokat/világot, nincs túltolva, még valósnak is hathat. Van ebben a moziban valami zsigeri félelem. A kezdettől fogva nyugtalanító érzés van bennünk, hiszen tudjuk, hogy a motorosbanda nem lacafacázik, bárkit képesek megölni, bármikor. Felüti a fejét a thriller, mint műfaj, ami valóban hatásos. Már-már horrorisztikusan félelemkeltő az a képsor, amelyben szegény Max családja életét veszti. Képtelen vagyok elfelejteni a nyugtalanító képsorokat, a zenéket.

Remek sztori, amely bármikor valósággá válhat, hiszen világunk nem jó irányba tart. Az akciójelenetekből ugyan kevés van, de azok mind erősek és profi módon megkomponáltak. A szériából nekem csak ez a rész tetszik, viszont ez nagyon. Az alacsony költségvetés, a minimalista stílus nagyon jól áll ennek a darabnak. Mondanom sem kell, hogy a második és harmadik rész mekkora csalódás volt,egy ilyen tökös, szikár és kőkemény akció-thriller után. Miller papa 2015-ben jött egy újabb Mad Max-szel, amely ugyan elképesztően látványos, de számomra semmiféle olyat nem nyújtott, ami miatt Mad Max-nek nevezhetném.

79 Mad Max  (1979)

akció | kaland | road movie | sci-fi | thriller

A posztapokaliptikus vízió helyszíne Ausztrália. A civilizáció már szinte nyomtalanul eltűnt, portyázó bandák fosztogatnak zsákmány után kutatva, hátha van még valami... több»

1