2022.07.05 13:11 BRANTON Olvasottság: 350x
4

180

Gondolkodtam az elmúlt napokban, hogy miről írjak. Sorozat, film, vagy esetleg egy komplett filmszériát vegyek sorra? Nemrégiben publikáltam a Die Hardról, amely ugye egy akciófilm-széria. Arra gondoltam, hogy evezzünk most egy kicsit más vizekre. Jöjjön egy közismert horror-thriller quadrológia, részről-részre.

2000-ben, James Wong és csapata úgy gondolta, hogy megrendezi a Végső állomás című filmet. Elkezdődött a 21.század, vele együtt egy üde színfolt is. Ugyan korábban is voltak már slasherek, hiszen ott volt a Sikoly első és annak második része, a Tudom mit tettél tavaly nyáron, és még sorolhatnám… A Végső állomás azért volt teljesen más ,mert a slasher konvencionális elemeit ugyan használta, de jelen alkotásunk azt meg is tudta fűszerezni, nem kis plusszal. Az örvendetes plusz nem más, mint hogy, hogyan lehet kicselezni a halált? Ki lehet-e egyáltalán cselezni? Elgondolkodtató kérdést vet fel a film, hiába csak egy egyszerű horror-thriller. Ez a plusz tette klasszikussá az első két részt, és ennek a plusznak a túltolása tette idétlenné a harmadik, negyedik és ötödik részt is. Lássuk az első rész sztoriját.

180

Alex (Devon Sawa) kirándulásra adja fejét, mégpedig az osztályával. Franciaországba tartanának, pontosabban Párizsba. Egy repülőgéppel utaznának, melyen Alexnek rossz előérzete támad, illetve látomása keletkezik. A látomás során látja, hogy a repülőgép balesetet szenved, az utasok pedig egytől egyig mind meghalnak, még ő maga is. Alex pánikba esik, felszólítja a gép utasait a bekövetkező balesetre, de nyilván senki sem hisz neki. Páran még ki is röhögik, kivéve egy embert, Cleart (Ali Larter). Miután Alex és Clear, illetve pár osztálytárs leszáll a gépről, a baleset bekövetkezik. Hőseink próbálják kicselezni a halált, de az ördög sosem alszik.

A történet szerintem baromi izgalmas, rengeteg lehetőség van benne. A mozi ezt többé-kevésbé könyörtelenül ki is használja. A halálesetek kreatívak. Persze, ez nem jár automatikusan együtt azzal, hogy logikusak is. Nem logikusak, de nagyon kreatívak. Itt még nem az a cél, hogy minél brutálisabb halált haljanak szereplők, hanem a suspense, ami a halál eljövetelének tudatában levésével jár. Izgalmas történet, izgalmas megvalósítással. A kameramunka pazar, tipikus kétezres évek eleje. Mindent lehet látni. A zenék kellően nyomasztó hatást érnek el, és valóban van pár olyan pillanat, amikor a néző is feszeng. Ez egy bármikor újra megnézhető, valamilyen szinten műfajújító klasszikus, melynek mind a másfél órája szórakoztató. Amit sajnálok egyedül, hogy 2000-ben még nem éltem, nem láthattam moziban. 2 évvel később jöttem a világra, így nem tapasztalhattam meg azt az érzést, hogy hogyan hatott ez a film, az akkori közönségre. Mostanság nem sok értékelhető alkotás érkezik, ilyenkor jó visszanyúlni a régebbi filmekhez.

horror | thriller

Alex (Devon Sawa) osztálykirándulásra indul Párizsba, de rossz előérzete miatt az indulás előtt néhány társával leszáll a repülőről. A repülő felszállás után kigyullad.... több»

4