2022.07.15 21:08 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 235x
2

Mel Gibson tiszteletére!

Szegény öreg barátunknak van ezer, meg ezer problémája.

Állítólag már Hollywood sem csípi a búráját Mr.Gibsonnak. Az elmúlt években volt pár rasszista kijelentése, és bizony a fiatalabb nőket sem igen vetette meg az asszonypajtás mellett.

Mel Gibson tiszteletére!

Farhad Safinia rendezésében viszont most egy olyan filmben kapott szerepet, amely előtt megemelem a nem létező kalapomat!

Sean Pennel olyan alakítást hoztak le, hogy csak pislogtam.

Lássuk, miről is beszélek nektek!

Mel Gibson volt már Hollywood legszexibb színésze, női szívtipró, szélsőséges nézetei miatt azonban egy időre sajnos kikerült a látóterünkből. Az ezredforduló után, tőle addig szokatlan stílusban tért vissza, a média ezt úgy értelmezte: bekattant. Örülök, hogy egy ideje fajsúlyosabb, és erőteljesebb tabukkal kóstolgatja a jó ízlésünket és nem az álomgyár dollárszagú ízlésének hajbókolva próbál mindenáron szem előtt maradni. Ezzel együtt szerintem köszöni, jól van. Amikor olvastam, hogy Sean Pennel készül filmet forgatni, sejtettem, hogy nagy mozi lesz, hiszen egy ilyen darabra a hollywoodi fejesek fel sem emelik a fejüket.

Ő is, mint Gibson, nem adta el magát Hollywoodnak, így hát érdeklődve figyeltem a közös mozijukat.

Mel Gibson már bő húsz éve erőteljesen szemezett Simon Winchester regényének (Crowthorne sebésze) megfilmesítési jogaival. 1998-ban meg is vásárolta azokat (a rendezői posztra Luc Besson is pályázott). Gibson és a film rendezője, Farhad Safinia-akivel már az Apocalyptoban is együtt skalpoltak- a tökéletességre törekedve nem elégedtek meg a dublini helyszínekkel. A hitelesség kedvéért Oxfordban is nagyon szerettek volna forgatni. A Voltage Pictures ugyanis nem engedélyezte, hogy Gibson és stábja, Oxfordban forgassanak. Gibsonék túllépve a tervezett költségvetést, az oxfordi jeleneteket így a dublini Trinity Collegeban vették fel, a projekt irányítását pedig Todd Komarnicki, a film forgatókönyvírója vette át. Gibson produkciós cége, az Icon Productions a vágószoba helyett perre mentek a producerekkel, hogy megakadályozzák a film bemutatását. Sokáig kérdéses volt, hogy a 2016-ban elkészült filmet bemutatják-e valaha a mozik. A pert végül elvesztették, de Gibson később sem volt hajlandó reklámozni a filmet.

Azért bárki bármit is mond, ez tökösség a javából!

A történet az Oxford angol értelmező kéziszótár (Oxford English Dictionary) születésének körülményeit dolgozza fel egyéni, és érdekes módon adva ezt elő.

Több mint 800 ember dolgozott a nagy művön, hiszen tudjuk, a XIX. században még nincs internet és semmilyen másfajta segítség.

A szótár első szerkesztője, James Murray (Mel Gibson) professzor szinte őrültként, megszállottként dolgozott azon, hogy az angol nyelv összes létező szavát és annak értelmezését egy könyvbe szedve megalkossa élete művét. Volt azonban a feladatnak egy másik megszállottja is, bizonyos William Chester Minor (Sean Penn), a ex-harctéri sebész, akinek elméje a polgárháború idején roppant meg. Azóta külön utakon járt. Paranoiás képzetei végül egy gyilkosságba kergették, a bíróság pedig a broadmoore-i elmegyógyintézetbe. Itt csatlakozott Murray professzor önkéntes csapatához, s minden egyes percét a szavak felkutatásának szentelte. Egy idézetkövetési rendszer kidolgozásával gyorsította fel a munkafolyamatokat, s közel 10000 szócikkel, idézettel és példamondattal segítette a társaság példamutató és áldozatkész munkáját.

És mekkora hatalma és ereje van a szavaknak?

Hogy micsoda ereje van a szavaknak?

Még az őrök, különösen Mr.Muncie (Eddie Marsan) is valami megmagyarázhatatlan empátiával állták a sarat egy gyilkos rögeszméje és lelki üdve kedvéért.

Támogatták a munkájában.

Századunlban, ahol a papír alapú könyvek, szótárak egyre inkább funkciójukat vesztik, ahol már csak a szlengszótárunk bővül, szavak és kifejezések válnak ezzel divatjamúlttá, ahol csak a digitális kütyük millióiban hiszünk, és bízunk, abszolúte nemes, bátor és megható tisztelgés egy ilyen alkotás. Felfoghatatlan, milyen emberfeletti munka rejlett egykor egy-egy kifejezés, vagy csak egy egyszerű szó feltérképezése mögött.

Bár, vannak gyomorforgató jelenetek, Gibsonék ezeket most tényleg nem tolták túl.

A professzor és az őrült egy hatalmas mélységgel, magassággal és kárhozattal megtöltött film, Safinia finom stílusa, Sean Penn és Mel Gibson ihletett játéka, Bear McCreary csodálatos zenéje gondoskodik róla, hogy miután megnéztük, egy picit még simogassa és átölelje lelkünket!

Jómagam pedig nem vagyok a zsáner kedvelője, de hatalmas respect az alkotóknak a művészetüknek!

Mogyorókrémet majszolva a kedvenc fotelemből.

Pedig soha nem kedveltem a szakállasokat!

dráma | életrajzi

Prof. James Murray nekilát, hogy megalkossa az Oxfordi Angol Szótár első kiadását. Munkáját a 19. század közepén kezdi. Az egyik kollégájától, Dr. William Minor-tól nem... több»

2