2022.08.05 16:31 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 269x
2

Értékek közé zárva!

Megpróbálom elmagyarázni, miért is öt csillag.

Az elsőfilmes David Prior igazi vagány multi-talentum. Rengeteg rövidfilmet készített, emellett producerként, íróként, operatőrként is ténykedett már, sőt, dolgozott egy bizonyos David Fincher mellett is, akit azért gondolom ismer egy-két ember.

Értékek közé zárva!

Most nagyjátékfilmes rendezőként mutatkozott be, egy egyszerűbbnek (egyszerűbbnek?) tűnő műfajban, a horrorban. Igen ám, de a választott alapanyag nem éppen a legegyszerűbben adaptálható mű, ami a végeredményen néha meg is látszik.

James (James Badge Dale) egy nemrég visszavonult rendőr. Családja elvesztése óta már nem önmaga. Amikor egy barátja lánya eltűnik, kötelességének érzi, hogy kiderítse, mi az ördög történt.

A szálak az Üres ember mondához vezetnek, illetve a lényt éltető szektához, mely sokkal veszélyesebb, mint azt elsőre hősünk gondolná.

A film egy képregényadaptáció, a forgatókönyvet pedig a rendezéshez hasonlóan Prior vállalta. Az felütés szerintem egyáltalán nem rossz, kellően változatos ezzel a "folk-creepy", városi legenda és szektás köntössel. Persze, aggodalomra adott okot, hogy ez előbbi témából olyan csodák láttak napvilágot, mint a Slender Man vagy a Bye Bye Man, de szerencsére itt szó nincs olyan fiaskóról. Sőt, az Üres ember igen sok dologról szól, de inkább próbáljunk sorrendben haladni!

A bőséges, 15-20 perces expozíció szuper, megalapozza a rejtélyt és elkezdhet kattogni az agyunk, hogy mi is ez az egész.

Majd egy teljesen más helyre és időre ugrunk, a 90-es évekből napjainkba és egy klasszikus nyomozós, kicsit misztikus-horror stílusra vált derék rendező.

A recept tökéletesen működik, nincs túl sok ijesztő rész, de a film abszolút hangulatos. Pont annyira parás, hogy fenntartsa a figyelmet, a krimi szál pedig érdekfeszítő, így James-szel egyetemben mi magunk is feszülten kutatunk a válaszok után. A cselekmény közepénél éreztem először, hogy kicsit apad a figyelmem, akadnak néha üresjáratok. Itt lehetett volna kissé feszesebbé tenni a látnivalót. Ettől függetlenül a majd két óra 20 perces játékidő le tudott kötni, ami nem kis szó, főleg egy horrornál.

Biztos sokan nehezményezik majd ezt, de a film legnagyobb problémája nem a hossza, erről viszont kicsit később. A nyomozós körítés szinte a zárásig kitart, noha az utolsó harmadban Prior újfent húz egyet 19-re, és egy erős fej és agyrúgásban részesíti a nézőt. Szépen lassan felfedik a szekta célját, a múlt darabkáit mi magunk okosan összeillesztjük, illetve kiderül, hogy mi James szerepe ebben a bizarr történetben.

Majd leülünk, ha addig álltunk.

Az ötlet megint csak nem rossz, lehet teóriákat, összeesküvés elméleteket gyártani és agyalni bőven a történteken, ám visszakanyarodnék az előbb említett problémára. Itt lehet érezni igazán, hogy Prior elsőfilmes rendező, ugyanis nem tudta rendesen keverni az arányokat a magyarázás és a misztikum közt.

Nem tökéletesen.

Világos, hogy mit szeretett volna elérni, csak sajnos nem éreztem, hogy sikerült volna neki tökéletesen!

Ezt nehéz spoiler mentesen kifejteni, de a lényeg annyi, hogy amikor megtörténik a reveláció, a főhős választ kap a kérdéseire, melyek bizonyos értelemben megmagyarázzák mindazt, ami történt, egy másik aspektusból viszont még több kérdést vetnek fel.

Ami igazán engem nem zavar.

A két elem közt azonban nincs meg az összhang, a végkifejlet pedig így. ebben a formában eléggé következetlennek érződik.

Meg vannak tehát kisebb részben a hibák és hiányosságok a filmben..

Az üres ember ettől függetlenül egy érdekes, és kifejezetten ütős misztikus-horror. Ahhoz, hogy egy komplex és egységes elegyet alkosson ahhoz szerintem túlságosan is szájbarágós, míg a valós keretek közti értelmezéshez túl felszínes és ellentmondásos. De a becsületére legyen mondva, hogy próbálkozik tisztességgel, és azért nagy részben össze is jön a történet. A hangulat visz magával és egy igen érdekes darab született.

Ezerszer inkább ilyen filmek készüljenek a zsánerben, mint a sok sablonos tucat horror, még ha a végeredmény nem is lett teljesen tökéletes, de üresnek és sablonosnak semmiképp sem mondható.

Részemről erősen ajánlott!

A kedvenc fotelemben ráadásul még egy jót szunyókáltam is.

Persze, nem a filmen.

dráma | horror | krimi | misztikus | thriller

Egy kisvárosban egymás után tűnnek el a fiatalok, a rendőrség pedig tehetetlen az ügyben. A nyugalmazott rendőrre, James Lasombrara hárulhat a feladat, hogy fényt derítsen a... több»

2