2022.10.27 02:45 superzero Olvasottság: <100x
0

Felejthető sztori, felejthetetlen sztárokkal!

Most néztem meg, abszolút kettős érzésem van a filmmel kapcsolatban. Maga a sztori habkönnyű, felejthető, sőt, sajnos – lehet, hogy bűn ilyet mondani egy Agatha-krimire, de – lapos. Mivel nem ismerjük a mű születésének körülményeit, ezért bátran állíthatunk fel mindenféle teóriát ezzel kapcsolatban. Például eltudom képzelni, hogy ez a mű akkor születhetett, amikor már megrendelésre kellett krimiket írnia A. C-nek, és nagyon szorította a határidő. Végül is ebben a regényében tetten érhetjük a receptet, mai szóval a kliséket. Persze kellett egy közutálatnak örvendő személy, akinek a halála az összes szereplőnek érdekében állt, sőt, még alkalma is nyílott mindenkinek arra, hogy ő maga is elkövesse a gyilkosságot. Szóval érződik, hogy Agatha Christinek ez az írása nem volt több egy ujjgyakorlatnál, egy ilyen sztori nála kézügyesség kérdése lehetett, sajnos, ahol a mennyiség a minőség rovására ment. De mivel egy író zseni tollából pattant ki ez a darab, ami önmagához képest elmarad a tőle elvárt zseniálistól, még így is megüti azt a középszerűség mércéjét, ami bőven elég volt a könyvkiadónak annak idején. Azért megnyugtatásul közlöm, hogy amit lehetett, azt az írónő megcsavart a sztorijában, e felől ne legyen senkinek kétsége! Viszont van egy jó hírem! Bármennyire is legyen ez a sztori „egynek elmegy” kategória, mégis azt tudom mondani, hogy még így is érdemes a megnézésre, sőt, helye van a filmgyűjtők polcain is! Miért?

A jellegtelen, már-már súlytalan sztorit minden eszközzel megpróbálták a film készítői ellensúlyozni. Minden elképzelhető módon kísérletet tettek arra, hogy valahogy megspékeljék, feldobják a filmet különböző extrákkal. Tulajdonképpen két lehetőségük volt erre: a film környezete, ill. a szereplőgárda. Szóval, ha eltekintünk a történet hiányosságaitól, nem találjuk elég életszerűnek, csavarosnak vagy csak túl laposnak gondoljuk, a film megpróbálja ellensúlyozni a csalódottságunkat a pazar szereposztással és az egzotikus környezettel, ahová elrepít minket a történet.

Roppant érdekes látni a filmben a Csillagok háborújából Leia hercegnőt, de itt van Hutch a Starsky & Hutchból, és más hatalmas hollywoodi ikonok is helyet kaptak ebben a filmben. Érdemes a googléval kilistázni a szereplőket és csak ámulhatunk milyen nagy sztárokat válogattak be a filmbe: Lauren Bacall, John Gielgud, Piper Laurie, Jenny Seagrove stb. Szóval már miattuk is érdemes megnézni a filmet, akiknek ez a film egyfajta jutalomjáték a filmes karrierjük során, és minden szereplő meghálálja a játékával, hogy itt lehetett és adózhatott a nagy krimiírónő emlékének. De azért ne menjünk el Peter Ustinov Poirotja mellett sem szó nélkül, mivel számomra legalább olyan hiteles megformálója ennek a figurának, mint a sokak által (nem ok nélkül ) magasztalt David Suchet.

dráma | krimi | misztikus | thriller

Hercule Poirot-t Szentföldre vezető utazása során fura társasággal sodorja össze a végzet. Mrs. Boynton gazdag férje halála után úgy dönt, hogy mostohagyermekeivel és saját... több»

0