2022.10.28 11:47 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 185x
2

Mese az igazságról, és az útkeresésről!

Tomm Moore, az ír rendező animációs meséje egy testvérpárról, akik addig keresik a nagy igazságot, amíg meg nem találják!

Tomm Moore első animációs filmje, a 2009-es Kells titka sajnos nem jutott el a hazai mozikba, de így is népes rajongótábort tudhat a magáénak.

Mese az igazságról, és az útkeresésről!

A tenger dala története is jellegzetesen ír (egyben skót is), és ha nem a szinkront választjuk, újra itt van velünk Brendan Gleeson. (Érdekes.)

Saoirse a testvérével, Bennel és az édesapjával él együtt. Ben nagyon neheztel kishúgára, mert születésekor édesanyjuk meghalt, Saoirse ezért örökös némasággal vezekel.

Egy időre a nagyi veszi őket magához, de aztán történik valami, ami miatt nincsen maradásuk. A helyes irány megtalálásában segít nekik hűséges kutyájuk. Kalandos útjuk során meg kell küzdeniük egy gonosz és félelmetes boszorkánnyal és a kővé változtatott mesebeli lények szabadulásának záloga is az ő kezükben van. Kiderül ugyanis, hogy Saoirse – édesanyjához hasonlóan – egy selkie, vagyis fókatündér, abból is az utolsó.

Ahhoz, hogy küldetésük sikerrel járjon, az eddig hallgatást választó lánynak nem elég megszólalnia, hanem egyenesen csodálatosan énekelnie kell. Ez az út egyben a két testvér egymásra találása is.

A közösen megélt kalandok elfeledtetik a korábbi sérelmeket és igazi családot kovácsolnak belőlük, melyhez az állandóan búslakodó édesapjuk is csatlakozik.

A rendező a megszokott és megkezdett úton halad tovább. Az általa teremtett világot illetően talán még korai védjegyről beszélni, én mégis megkockáztatom, és remélem, nem lövök nagyon mellé.

A legapróbb részletekig kidolgozott látvány, szerethető szereplők, tartalmas és szórakoztató mondanivaló, ehhez pedig hozzásimul a hangulatos zene. Az évszázados legenda modernkori újraértelmezése is arra utal, hogy vannak téren és időn átívelő értékek, melyek (remélem) mindenki számára érthetőek és követendőek. A rajzfilm tele van metaforákkal, utalásokkal és varázslattal, mégis mindenki számára egyértelmű, mit akar mondani, és mit akar megmutatni nekünk!

A tenger dala mély tartalommal bíró családi mozi, ám a korhatárhoz közel álló korosztálynak talán még egy kicsit nehéz a látvány és a közvetített gondolatok befogadása.

Én mindenesetre élveztem az átadott, felénk közvetített, nagyon komoly értékekkel bíró értékes információt!

Nagyjából ennyi!

animáció | családi | dráma | fantasy | kaland

Saorise népének utolsó gyermeke, megszökik nagyanyjától, és csodálatos kalandok részese lesz a tengereken. A lány célja, hogy kiszabadítsa a tündéreket a modern világ... több»

2