2022.11.05 15:27 Tonyka Olvasottság: <100x
0

A múlt tanmeséje a mának

Ez az a film, amit kettő évvel ezelőtt teljesen más szemmel néztünk volna. Az érzések, a gondolatok, a film üzenete kesernyést ízt hagy a szánkban, és aktuálisabb, mint valaha. Kissé bosszantó, hogy nem tanulunk a történelmünkből, a hibákat elkövetjük újra és újra. Napjaink eseményének köszönhetően könnyű érzelmileg azonosulni.

Csodásan komponálták meg az eseményláncolatot, ami szereplőinket expressz sebességgel repíti a pokol legmélyebb bugyraiba. Kiemelném a kezdeti képkockákat, ami egy körfolyamat kezdetét mutatja az elhunyt emberek ruháin keresztül. Elképesztően jól mutatják meg egy-egy hatásos beszéd jelentőségét. Nehéz nem csóválni a fejünket, ahogy látjuk a zöldfülű meggondolatlan fiatalok sokaságát, ahogy vágynak a dicső háborúba.

A múlt tanmeséje a mának

Aztán a dicsőség cukormáza hamar leolvad, komorrá, baljóssá, rideggé változtatva a hangulatot. Gyomorszorító, ahogy rájövünk, csak vesztesek vannak, igazi nyertesek nem igazán. Legalábbis a frontvonalban lévők közt semmiképpen. Számok egy hónalj alá beférő mappába. Szembesülünk azzal, amit idáig is tudtunk, az íróasztalok mögött helyet foglaló tábornokok, magas rangú tisztek, politikusok könnyedén hozzák meg az áldozatot. Legfőképpen, hogy nem ők fizetik azt meg, kényelmes kiemelt kaszárnya részről, nélkülözés nélkül döntenek milliók életéről. Látjuk a működési mechanizmust, testközelből kísérjük végig a kiragadott kis csapat sorsát. Brutalitás, vérontás, pusztulás, éhezés, rombolás mind-mind reálisan bemutatva. Ettől még nem lenne különleges, hisz sokat láttunk már ilyet. Van nem egy film, Ryan, Fegyvertelen katona stb. Mégis most valahogy más érzés, jobban megérinti az embert, hisz a szomszédban ugyanilyen állapotok vannak. Ezért is emeltem ki, más szemmel néztem ezt most, mint bármikor hasonló témájú filmeket. Nincs hálivúdi happy end, csak elkerülhetetlen és értelmetlen halál. Nem hiányzik a háború puzzle-ből egy kocka sem. Utolsó életben maradt szereplőnk végső megőrülése is tükrözi, mit hoz ki a rengeteg borzalom, fájdalom, veszteség. Hogyan torzítja el a személyiséget, és szippant be egy sötét örvény. Szépen használják ezt, sötét örvény a bunker belseje, hogy aztán utolsó lehelettel még egyszer kimásszunk a fényre. Mesteri befejezés. A fényképezés kiváló, minden nagyon egyben van, nincs műanyag CGI, nyers valóságosnak érzünk mindent. Le a kalappal, mindent beleadtak a készítők, moziban is simán megállná a helyét.

akció | dráma | háborús | történelmi

Egy fiatal német katona az első világháború nyugati frontján borzasztó események tanúja és elszenvedője lesz, melyek során kénytelen megtapasztalni a velőig hatoló szorongás... több»

0