2022.12.07 10:54 ChironIcon Olvasottság: <100x
0

Lassú, de impresszív és tökéletesen egyensúlyban lévő a Drive

Rózsaszín neonfeliratok. Vissza a nyolcvanas évekbe! Kimért beszélgetések és csend. Várakozással teli megfagyott pillanatok, melyekből csak egy-egy előzmény nélküli lövés eldördülése vagy éppen egy autó motorjának a felbőgése zökkent ki.

A történet egyáltalán nem különleges, sőt a már jól ismert klisék alkotják. Adott a magányos, öntörvényű kaszkadőr főszereplőnk, aki napközben egy szerelőműhelyben dolgozik, éjszaka pedig a sötét oldal bűnözőinek a sofőrje. A főhőst Ryan Gosling alakítja, aki meglepően jól passzol ebbe a szerepkörbe. Ebbe a magányos világba csöppen bele az új és angyalian bájos szomszéd anyuka, akit Carey Mulligan testesít meg. Ártatlan, már-már gyermeki szerelmük párhuzamosan bontakozik ki a mozi erőteljes, erőszakos, durva sztorijával karöltve. A szereposztásban feltűnik még Albert Brooks és Ron Perlman is. Romantika, erőszak, jóképű macsó, menő járgányok, mindez egy jó kis pénzügyi manőver köré csavarva, és olyan beszédes szótlansággal megalkotva, amivel viszont ez idáig nem igazán találkoztunk még a filmvásznon.

Lassú, de impresszív és tökéletesen egyensúlyban lévő a Drive

Mesterien megalkotott, másodpercekre kimerevített filmkockák, melyekben némán tombol az érzelem és az akció. Ezzel az eleggyel balanszolnak az alkotók végig a film alatt, melyben egy másodpercre sem zökken ki az egyensúly. Bátor húzás volt egy ilyen stílusú filmmel beköszönni a mozikba. Ugyanis egy kőkemény akciófilmről beszélünk, amelyet művészien, szerzői elemekkel álmodtak a filmvászonra. Érdekes és furcsa hatás ez, de mindenképpen magkapó. A film minden pillanata tökéletes megtervezettséget sugall, mégsem érezzük terhesnek ezt az abszolút letisztultságot. A zene, mint fő esszenciális összetevő, beleágyazódik a jelenetek egymásutánjába, és magával ragadóan passzol a film különleges hangulatához. Ez csak egy plusz, ami még ütősebbé tudta tenni a mozit.

Nem a megszokott képi sablonokkal dúsított akciófilm. Pörgésre ne számíts, a síkképernyőn futó képi műalkotásra és valami új, megfoghatatlan atmoszférára viszont igen! Egy élő példa, hogy lehet robbantgatás, zúzás és csinnadratta nélkül is lebilincselő és izgalmas produkciót alkotni. Dán rendező által kreált impresszív alkotás. Ajánlom a különlegességek kedvelőinek.

dráma | krimi

Driver egy igazi magányos farkas, aki fapofával űzi a veszélyt. Nappal autós kaszkadőrként dolgozik, éjjel rablásoknál sofőrködik. Felkapott a szakmájában, mert igazi profi: a... több»

0