2022.12.29 16:34 Artemisia Olvasottság: <100x
2

Rapunzel Disney-módra

A Disney 2010-ben egy, a klasszikusait idéző bájos, hercegnős tündérmesével állt elő. Aranyhaj történet egy Grimm-mesén alapul, csak úgy, mint a Disney első egész estés rajzfilmje, a Hófehérke és a hét törpe, mely 1937-ben felhelyezte a térképre a stúdiót, vagy épp az olyan sikerfilmek mint a Hamupipőke (1950), vagy a Csipkerózsika (1959). A Grimm-testvérek Rapulzen-történetének sötétebb tónusait gyermekbarátabbakra cserélték, és a mai közönség számára is fogyaszthatóvá modernizálták a sztorit, az eredmény pedig egy színes, vidám és szívhez szólóan romantikus tündérmese lett.

Aranyhaj, a kis királylány páratlan adottsággal születik: haja képes gyógyítani és az öregedést is lassítja. Azonban ha levágják, elveszti az erejét. Az erdőben élő boszorkány, Nyanya Banya éppen ezért elrabolja a csecsemő királylányt, és egy toronyba zárva neveli 18 éves keresztül. A felcseperedő Aranyhaj semmit sem tud a tornyon kívüli életről, és bár mindennél jobban vágyik a világ felfedezésére, elhiszi „anyja”, Nyanya Banya intelmeit a kinti világ zordságáról. Mígnem egy véletlen folytán a toronyba téved Flynn Rider, az enyves kezű szívtipró, aki a király katonái elől menekül. Egyezséget kötnek egymással, és Aranyhaj életében először elhagyja a tornyot. Aranyhaj és Flynn kalandjai humorosak, szórakoztatóak és tanulságosak is. A remeteként élő lány sokat tanul az emberi természetről, a barátságról, szerelemről, ugyanakkor a gonoszságról és álnokságról is, átértékeli a világról, valamint önmagáról és "anyjáról" alkotott képét is.

Rapunzel Disney-módra

Aranyhaj a maga tökéletlen naivitásában roppant szerethető karakter, aki sok mindenben különbözik a tipikus Disney-hercegnőktől: ha kell, foglyul ejti a toronyba illetéktelenül belépő Flynn, ha kell, kocsmatöltelékekkel énekel duettet egy csehóban, ha kell, egy serpenyővel ellátja a haramiák baját.

A legnagyobb újítás mégis Flynn karaktere. Ő szöges ellentéte a fehér lovon érkező Disney-hercegeknek, ő ugyanis egy körözött bűnöző, megrögzött tolvaj, aki éppen az eltűnt királylány (vagyis Aranyhaj) koronájával menekül a történet kezdetén, és akit üldöz egy fehér, katonai ló (a Maximus névre hallgató paripa a rajzfilm egyik legderűsebb humorforrása). Éppen ezért olyan látványos és végtelenül romantikus az ő karakterfejlődése. Nyanya Banya karakteres gonosz, de ő sem egydimenziós sablongonosz: az anya-lánya szál közte és Aranyhaj között sok érzelmes pillanatot eredményez (pl. az Anyád a tét című dal). És ha már dalok: a musicalbetétek minimálisak, de nagyon szép muzsikák születtek Alan Menken tollából, akinek olyan rajzfilmek zenéit köszönhetjük, mint A kis hableány, A szépség és a szörnyeteg, az Aladin, a Pocahontas, A Notre Dame-i toronyőr vagy a Herkules.

A rajzfilm másik erőssége a képivilága. Gyönyörű, minden részletében kidolgozott táj, szereplők, élénk színek. A vizuális csúcspontok Aranyhaj csodás, 21 méter hosszú hajzuhatagának megjelenítése, mely fénylik a sötétben, éneklésre gyógyít, és lasszóként használva sem utolsó, valamint a lampionok az éjszakai égbolton, amiket minden évben eltűnt lányuk születésnapján ereszt szélnek a királyi pár.

Az Aranyhaj és a nagy gubanc tehát egy olyan rajzfilm, amely tartalmát tekintve a Disney-klasszikusok sorába illeszkedik, de küllemében és üzenetében teljesen modern és innovatív. Az 50. egész estés Disney-rajzfilm, vagyis jubileumi alkotás és ehhez mérten nagy gonddal és odafigyeléssel készült, ami meg is látszik rajta, mert nemigen lehet hibát találni benne.

animáció | családi | fantasy | kaland | musical | romantikus | vígjáték

Flynn Rider, a királyság legsármosabb és legkeresettebb bűnözője egy furcsa toronyban próbál menedéket találni – ehelyett azonban fogságba ejti őt Aranyhaj, a 21 méter... több»

2