2022.12.31 18:31 Piczil Zsolt Olvasottság: <100x
0

Rian Johnson osztályzata 5… 4… 3… 2… 1

Zseniális lenne a film, ha vagy újat hozna, vagy tökéletesen újrázná a régi krimiket (de azért bőven ízléstelen sznob, sok helyen). Jó lenne a film, ha a rendező nem használná az LMBTQ és PC kliséket arra, hogy a trendet és a biztos befutást biztosítsa magának (hihetetlenül szemtelenül szolgálja ki az uralkodó nézeteket, pl. a Tőrbe ejtve 1-ben a latino tiszta és fedhetetlen főszereplő nő szerepeltetésével). Átlagos lenne a film, ha nem lenne gyomorforgató még a díszletezés is, a feszültség fokozó Mona Lisa védőfal meg egyenesen ostoba írói fordulat.

Értem, hogy pont egy kritikát akar jelezni a szerző a felső tízezer irányába, de teszi pont olyan értelmetlenül, mint az általa kitalált üvegfal, ami pont a lényeget nem védi. És ez igaz a többi díszletre is. Gyenge lenne a film, ha nem sütne belőle Rian Johnson egója. Tudjátok, ez az az ember, aki a Looper című filmjében tulajdonképpen a nézőkkel beszélget, akik megkérdőjeleznék annak a filmjének a logikáját.

Rian Johnson osztályzata 5… 4… 3… 2… 1

És mit válaszol Bruce Willis karaktere száján át? „Huszadrangú, huszadrangú!” Amikor Rian Johnson betüremkedett a Star Wars világába, saját egójával felülírta annak szabályait, valamint az előző film és rendezője (Abrams) munkáját. Az üveghagyma írójaként szintén megszólal, a nyomozó szájával, becsmérli a film főellenfelét: „hiszen neki nem volt egyetlen jó ötlete, illetve ami volt, azt is én mondtam neki”. Ez az ember végtelenül beképzelt, veszélyesen magabiztos. Az, hogy a Mona Lisa festményt elpusztítja a saját világában, ugyanolyan gesztus, mint hogy a Star Wars világában elpusztítja Kylo Ren sisakját (a rendező maga törte darabokra a forgatáson). Én már akkor mondtam, ne engedjük ezt az embert többet a filmkészítés közelébe. Mert nincs benne igazából zsenialitás, éleslátás, viszont van gyerekes pusztítani vágyás más kárára, irigység, beképzeltség. Pont annyira beképzelt, mint amennyire zseniálisnak tarja magát. Szerintem.

dráma | krimi | misztikus | thriller | vígjáték

Benoit Blanc ismét egy kibogozhatatlan rejtély előtt találja magát, de nincs olyan ügy, amelyre a világ legjobb nyomozója ne tudna fényt deríteni. A 2019-ben megjelent nagysikerű... több»

0