2023.01.05 09:21 Tonyka Olvasottság: 634x
1

Kulináris filmínyencség

Merész vállalás a végeláthatatlan mai kaptafa szuperhősös folytatások sikerreceptjétől eltérni. Nehezebben is emészthető a széles réteg számára. Semmi közöm a konyhához, és egészen sajátságos a véleményem a fine dining létezéséről. Talán kicsit igazolja is a film a markáns véleményem.

A konyha művészi szintre emelése hűen mutatja az ezt értékelők társadalmi szintjét. Érdekes mód, mint rengeteg mindent, ezt a műfajt is a pénz mozgatja, és talán életre is ez hívta. A film tagadhatatlanul társadalomkritika, pici thrilleres beütéssel. Bevallom, a bemutató kicsit túlélőhorrorként tálalta, emiatt szavaztam neki bizalmat, nem a konyhaművészet miatt.

Kulináris filmínyencség

Mást kaptam, azon kaptam magam, hogy szépen csordogálok a történettel együtt. Szépen építik fel baljós hangulaton keresztül a kérdést, mi történik, és miért? Szürreális események, képkockák követik egymást. Mesteri a hangulat teremtés, Ralph Finnes karaktere zseniálisan ragad meg minket. Minden egyes tapsolása egyre fenyegetőbbé válik. Görbe tükör a sznob társadalmi rétegnek. Megmutatja, hogy mennyire fanatizálható az ember. Igazából zavarban voltam, az utolsó kockákat eldöntve nem tudtam eldönteni, ki az őrültebb, a személyzet, vagy a vendégek? Ezt a kérdést gyakorlatilag nyitva is hagyja a film, illetve a viselkedési formula alapján kijelenthetjük, a vendégek sem voltak tiszták. Habár a film közben annak tűntek a maguk módján, a saját emberi hibáikat, gyarlóságukat leszámítva. Szót érdemel még Anya Taylor-Joy. Szépen hozza a karakterét, remekül játszik ő is. A véres lezárás előtt jó volt látni, ahogy pár pillanatra újra örömet csempész a kiégett, örült sztár séf életébe. Jelentőségteljes pillanat, ahogy egy egyszerű hamburger elkészítése teszi újra boldoggá és emberivé a szörnyeteget, akivé vált. Ha üzenetként kezeljük, bizony az egyszerű dolgok is képesek örömet okozni az életben. Főképpen amikor már elfelejtjük őket. Sok üzenetet hordoz a film, a vendégek karakterein keresztül, nem térek ki rájuk egyesével. Érdekes műfaj ötvözés, számomra kellemes meglepetés és tanmese volt.

72 A menü  (2022)

horror | vígjáték

Egy fiatal pár egy csendes kis szigetre utazik, hogy egy fantasztikus gasztronómiai élményben vegyen rész, a főszakács azonban tartogat néhány meglepetést számukra. Mark... több»

1