2023.01.21 18:57 Crystaldeer Olvasottság: 786x
3

Az év egyik legmegosztóbb filmje.

Borzasztóan megosztó film lett, melynek akár ki is járhatna az Év legmegosztóbb film díja, melyet nem hiszem, hogy bármely idei film is felülmúlna. Chazelle Chazelle nem szórakozik, rögtön egy szűk fél órás bulijelenettel indít, amely prognosztizálja a további cselekmények jellegét. Szemérmetlenül csöppenünk bele Hollywood 1920-as féktelen tivornyázós éveibe, ahol az alkohol, a drog és az erotika nyújtottotta élmények magukkal sodornak, miközben a film bemutatja a némafilmek virágkorát és a hangosfilmek kialakulásának kezdetét. A vulgaritás mögött, mély érzelmek bújnak meg a háttérben és közelről átélhetjük a mozifilmek fejlődéséért felelős személyek, felemelkedését, bukását, áldozatait és bensőséges érzelmeit. Sokuk áldozatául esik a folyamatnak, legyenek szegények, vagy gazdagok, mellék-, vagy főszereplők. Embertelen erőfeszítéseket tesznek az alkotás közben, hogy a történelem jegyezze őket.

A 3 órás játékidő alatt, egyetlen pillanat sem marad megpihenni, mert a folyamatos fő- és mellékszálak magukkal sodornak minket. Néhol, olyan gyorsra sikeredtek a cselekmények, hogy a nézőközönség azon kaphatja magát, hogy csak kapkodja ide-oda a fejét. Eközben folyamatos ösznépi felnevetések és meghökkenések zajait tapasztalhatjuk ha esetleg moziban néznénk meg ezt az alkotást. Ez az élmény szerintem felbecsülhetetlen. Kerettörténetről és tényleges cselekményről nehéz beszélni, holott rengeteg dolog történik a filmben. Mégsem egy egységes sztorit mesél el, hanem egy korlenyomatot mutat be, de nem túlzás azt állítani, hogy Hollywood egész történelmét magába foglalja.

Az év egyik legmegosztóbb filmje.

A film zárása egy megható tisztelgés, azonban az elnyújtott végszó érnyéka, ezt csökkenti a megfáradt néző számára.

A színészi teljesítmények még a könnyen élhető, hálás szerepek ellenére is dícséretesek Brad Pitt, Margot Robbie és Diego Calva hármasa fenomenális. Biztos vagyok benne, hogy ezt a filmet inkább érezték egy féktelen bulinak, mint munkának.

Mindenképpen a kötelezően megnézendő filmek közé sorolnám, mert a szerelemmel, érzelmekkel átitatott Hollywoodot mutatja be, a háttérben megbúvó erkölcstelen, veszélyes létforma titkolása nélkül. A csodákért sokszor nem is tudjuk, hogy egyesek mekkora árat fizetnek, mert arról nem beszél senki sem, viszont ez a film igen. Kétség kívül nyers, vulgáris, de a valóság márpediglen sokszor ilyen is tud lenni.

A film megítélése sokkban függ majd a néző személyiségétől, hogy mennyire képes befogadni a háttérben megbúvó igazságot és képes-e ezt élvezni egy film kedvéért. Ezért is lesz nagyon megosztó, mert az emberek többsége ezt el fogja ítélni, pedig ez a valóság része, csak nem beszélünk róla.

63 Babylon  (2022)

dráma | történelmi | vígjáték

SkyShowtime (2023.07.06.)

Damien Chazelle legújabb alkotása, amely az első hangosfilmek megjelenésének pezsgő korszakát tárja fel. Ez az az időszak, amely alapjaiban változtatta meg a teljes filmipart.... több»

3