2023.02.18 21:27 Interfectorem Sabnock Nézhetetlen Olvasottság: <100x
4

Gerard Johnstone, aki Jézusnak pocsék, rendezőnek förtelmes.

Érdekes dolog történt ma velem.

Egyik ismerősöm azt mondta egy beszélgetésünkben, hogy ha még nem utaztam a Route 66-on, még semmit sem láttam.

Gerard Johnstone, aki Jézusnak pocsék, rendezőnek förtelmes.

Hú bakker, ez kemény, gondoltam.

Igaz, a teljes utat nem tettem meg, de hát könyörgöm, az 4000 kilométer.

Sőt még a Chain of Rocks Bridge-en is átsétáltam gyalog, éppen nyitva volt a vaskapu.

Ja, persze, igen.

Utaztam arra a kilencvenes évek végén, és 2016-ban is.

Majdnem két hétig csak ott.

Lassan, nézelődve, sokszor megállva, és elmélkedve.

Jó volt és örök élmény.

Na de elég a révedezésből, koncentráljunk az aktuális filmünkre.

M3GAN

Gerard Johnstone sok-sok vicces cigi után megrendezte a filmet!

Jó-jó, de mi is a sztori?

Gemma (Allison Williams) egy nagy játékcégnél dolgozik, legújabb projektje pedig minden eddiginél hatalmasabb és ambiciózusabb. Amikor családi tragédia miatt az unokahúga, Cady (Violet McGraw) gyámja lesz, szeretne segíteni a magába forduló kislánynak, ezért megalkotja a M3GAN névre hallgató szuperintelligens robotot. A gondok akkor kezdődnek, amikor a „játék” elkezd önálló életet élni.

Mielőtt belevágnánk, visszatérnék a bevezetőhöz, illetve a fenntartásaimhoz, melyet a film előzetese idézett elő.

Maga a koncepció sem új keletű, ezen felül semmiféle pozitív hangulatot nem sikerült építenie, holott egy kedvcsinálónak ez lenne a dolga, a hab a tortán pedig az ijesztőnek szánt négykézláb futós jelenet, amin konkrétan felnevettem kínomban.

Hová süllyedt a filmipar?

Az Eleven kórt és a Horror parkot író Akela Cooper sem kifejezetten győzött meg.

A sztoriba, illetve a produceri teendőkbe besegített még a modern kommersz horror egyik nagyágyúja, James Wan, de már az ő neve sem abszolút garancia a sikerre. No de az előjelek és feltételezések mögött, milyen is lett a M3GAN? Mindenekelőtt erősen és hányingerkeltően hullámzó. Az expozíció kifejezetten hosszú és teljesen érdektelen.

Maximum az tetszett, ahogy Gemma munkájába betekintést nyerünk, ahogy megépíti a címszereplőt, aki folyamatosan tanul és egyre inkább átveszi a szülői szerepet a nőtől.

Akad itt némi fricska az eldigitalizálódásról, az Istent játszó emberről, illetve egy hatalmas adag családi dráma, mely a végére teljesen unalomba fordul.

Ez utóbbit leszámítva semmi új nincs a nap alatt, a szülői felelősség, szeretet, kötődés kérdéskör viszont nagyon groteszk formában nyilvánul meg.

Még működhetne is, de Johnstone ezúttal sem találta meg a kontrasztot a műfajok közt, és sokkal komolyabban veteti magát a kelleténél.

Bosszant, hogy már rendezőnek hiszi magát.

Mondom ezt úgy, hogy a M3GAN szarkasztikus, és koromfekete humora abszolút működik, ám sokkal jobb lett volna, ha egy ízig-vérig horror-vígjátékot kapunk, mert a komolynak szánt jelenetek így szinte hatástalanok, és nagyon röhejesek.

De még mindig nem lenne túl nagy probléma az összképpel, csakhogy a kulcsfontosságú horrorelemek terén is került némi (egy óriási homokozónyi) porszem a gépezetbe.

Próbálkoznak itt ócska és olcsó jumpscare-rel, milliószor látott „felbukkan a hátad mögött” ijesztgetésekkel, de mindhiába, plusz rettentően látszik, hogy ügyeltek a korhatár besorolásra, úgyhogy egy tisztességesen véres slasher/gore-moziban/látványban kár is reménykedni. A záróakkordnak végképp sikerült teljesen elvesztenie, itt már helyenként a fejemet fogtam a teljesen bagatell szituációktól, a sablonos befejező képsorokról nem is beszélve.

Nevetséges és vérlázító!

A robotcsaj, aki mindenkit kiiktat?

De kérdem én, mi is volt a film lényege?

Egy nagy kalap semmi.

Még a hátam is megfájdult a fotelemben.

Iszok is egy pálinkát, hogy felejtsek.

Csak attól félek, itt egy hordónyi is kevés lenne.

62 M3GAN  (2022)

horror | sci-fi | thriller

SkyShowtime (2023.08.14.)

Gemma egy robotikai játékgyártó cégnek dolgozik, amely hamarosan piacra dob egy babát, amely képes a gyerekekkel barátkozni, és a szülők hasznos segítőtársává válni. Ez az... több»

4