2023.04.01 14:02 Artemisia Olvasottság: 693x
4

Kórtörténet

Lorcan Finnegan feltörekvő ír rendező, akinek a Nocebo mindössze a harmadik nagyjátékfilmje. Előző filmjéhez, a 2019-es Viváriumhoz sikerült megnyernie Imogen Poots és Jesse Eisenberg párosát, jelen a Nocebo főszerepére pedig nem kisebb nevek szerződtek, mint Eva Green és Mark Strong.

A Viváriumhoz hasonlóan ismét egy nyomasztó, misztikus elemekkel operáló thrillerrel van dolgunk, mely különös kórkép fázisait festi le. Christine (Eva Green) sikeres divattervező, akit furcsa látomással kezdődő betegség gyötör. Tünetei pszichoszomatikus eredetűek, de az okokat nem sikerül feltárni. Mígnem megérkezik Diana (Chai Fonacier), a filippínó cselédlány, aki népének hagyományos módszereivel kezdi gyógyítani Christine tüneteit. Azonban, ahogy egyre közelebb kerülünk a rejtély megoldásához, úgy lesz egyre bizarrabb és bizarrabb a sztori.

Kórtörténet

A tempó az első harmadban kifejezetten lassú, ráérős, Lorcan Finnegan mégsem fordít sok figyelmet magyarázatokra; legalább annyi háttér-információt hagy homályban, mint amennyit a fináléban felfed.

Noha a sztori – különösen a végkifejlet ismeretében – egészen érdekes, nagyrészt mégis a színészi játékokon múlik a film minősége.

Eva Green roppant hiteles a mentálisan zavart tervező szerepében, egyszerre hoz egy megtört, mégis szuggesztív karaktert. Az ő játékát tökéletesen kiegészíti Mark Strong kissé háttérbe húzódó karaktere, de a prímet Chia Fonacier alakítása viszi.

Ezenkívül a film atmoszférája is kimondottan feszült, misztikus, és jól állnak neki a gótikus horror-elemek is.

Összességében tehát jól működik Finnegan filmje, a forgatókönyv gyermekbetegségeit abszolút kompenzálja az atmoszféra és a színészi alakítások, így a Nocebo egy remek választás lehet, ha valami szokatlan élményre vágyik az ember.

58 Nocebo  (2022)

thriller

Egy divattervező rejtélyes betegségben szenved, ami zavarba hozza az orvosokat és frusztrálja a férjét, mígnem segítség érkezik egy filippínó ápoló személyében, aki a... több»

4