2023.04.07 12:58 Artemisia Olvasottság: 944x
8

Betyárok

A D&D játékok fantasyvilága végre egy többé-kevésbé méltó filmadaptációban elevenedik meg az enyhén szólva is rosszul sikeredett Sárkányok háborúja után. John Francis Daley és Jonathan Goldstein rendezők jó érzékkel szemezgettek a D&D által kínált, gyakorlatilag kimeríthetetlen nyersanyagból és egy igazán szórakoztató, humos kalandvígjátékot hoztak tető alá.

A Betyárbecsület legfőbb erőssége ugyanis az, hogy egy percig sem veszi komolyan magát: a humoros hangvétel - és cselekményvezetés, a válatozatos helyszínek és kalandok, a színes a mellékszereplők pedig nagyrészt elfedik a forgatókönyv hiányosságait és a nem túl izmos alapsztorit. Merthogy az alaptörténet a legegyszerűbb sematikára épül ; egy gonosz trónbitorló átveszi Téltelen irányítását, ezért egy szedett-vetett csapatot kell toborozni, meg kell szerezni egy MacGuffint és le kell győzni a gonosz varázslónőt. A szögegyenesen A-ból B-be tartó cselekmény mégis maximálisan élvezhető, mert a végkifejletig rengeteg kalandos és emlékezetes jelenetet tartogat, pl. sírva röhögős temetői jelenet, az abszurd kitérő Holga volt szerelménél, a duci sárkány ügyetlenkedése vagy az aréna.

Betyárok

A karakterek és a szereposztás szintén nagyon el lettek találva, noha szemmel láthatóan itt is inkább a szórakoztatófaktor volt szempont, mintsem a mély karakterábrázolás. Ennek ellenére pofátlanul kedvelhető karaktereket alkottak, Edgin, a nagydumás tolvaj, Holga, az érzelmek kimutatásával hadilábon álló barbár amazon, Doric, mizantróp alakváltó, Simon a lúzer varázslótanonc, vagy épp Xenk, a túlbuzgó lovag. Chris Pine és Michelle Rodriguez párosítása vitte príme, remek összhang működik a két színész között, de Hugh Grant (akit legutóbb a Tőrbe ejtve:Az üveghagymában, Blanc nyomozó férjeként láthattunk) simulékony gennyája is megér egy misét. Daisy Head Sofina-ja pedig ha nem is épp többdimenziós, de mindenképpen vagány és badass gonosz volt.

Összességében tehát a Betyárbecsület egy üdítő kikapcsolódás, ami kiemelkedik az utóbbi időszak sovány fantasy-kínálatából (streamingre gyártott spin-offok, remakek, folytatások, elég csak a Willow vagy a nemrégiben bejelentett Harry Potter-sorozatokra gondolni) és remélhetőleg még eredetibb folytatásokkal is szolgálni fog - ugyanezt a színvonalat megtartva.

akció | fantasy | kaland

SkyShowtime (2023.09.29.)

Egy nagyszabású kalandra indul egy sármos tolvaj és különc kalandorokból álló csapat, akik elhatározzák, hogy a nyomára bukkannak egy elveszett ereklyének. A dolgok azonban... több»

8