2023.04.11 11:33 Kóborló Olvasottság: <100x
2

Egy szerethető tipikusan 80-as évekbeli, kevésbé ismert horrorfilm

Az 1981-ben bemutatott Hell Night című horrorfilm már egy jó ideje fenn volt a megnézendő filmek listáján nálam, de szerencsére az elmúlt napokban volt szerencsém hozzá, így legalább ezen elmaradásomat is tudtam pótolni eme alkotással szemben. Ugyanis a Tom DeSimone rendezésében készült Hell Night című film, mára már egy ízig-vérig b-kategóriás klasszikusnak számít a maga módján, amit sajnálatos módon, mindeddig semmilyen formában nem jelent meg kis hazánkban. Na de nézzük hogy mit is tartogat jelen alkotásunk a nézőinek.

Véleményemet egy kis visszatekintővel indítanám, ugyanis amikor jó pár évvel ezelőtt elkészítettem magam számára egy kis összegzést azon horrorfilmekről, amiket majd idővel meg szeretnék tekinteni, a Hell Night című alkotást, elsősorban a hivatalos moziplakátja miatt helyeztem fel eme listámra (na jó, meg némileg Linda Blair színésznő miatt is). Elképesztő módon megtetszett a film moziplakátja (bár gondolom vannak még rajtam kívül olyan filmszeretők, akik legalább annyira tudják értékelni eme filmes művészeti irányvonalat). A film tartalma azért már nem prezentált előjáróban ennyire minőségi szórakozást, de úgy voltam vele, hogy történetileg sem tűnik annyira pocséknak, ezért is került fel a listámra. Elnézést eme apróbb személyes kitekintő miatt, és máris rátérnék a filmre.

Egy szerethető tipikusan 80-as évekbeli, kevésbé ismert horrorfilm

Foglalkozzunk egy-két gondolat erejéig az adott film történetével, illetve maga a filmes zsánerének a meghatározásával. Talán ez az egyik legkiemelkedőbb pozitívuma a filmnek, ugyanis egészen szépen össze tudták hozni a slasher műfaját, a gótikus stíluselemekkel. Ez persze elsősorban a film történetének a helyszín megválasztásával tudták elérni, de a legfontosabb, hogy sikeresen, ugyanis a film történetének egy igencsak jelentős része, egy hatalmas kastélyban játszódik. Ez nálam máris megadta a kellő atmoszférát, még úgyis, hogy hát valljuk be a film történetére egyértelműen ráhúzhatjuk a tucat jelzőt, és ez akkor is megállja a helyét, ha figyelembe vesszük hogy 1981-et írtunk ez időtájt. Tehát a film forgatókönyvéért felelős Randy Feldman finoman szólva sem erőltette meg magát, de mégis, számomra volt valami megmagyarázhatatlan bája ennek a történetnek, még úgyis, hogy szinte az összes filmbéli karakternek a sorsa, egyáltalán nem fog bármifajta meglepetést hozni a néző számára. Persze azért itt is kapunk egy aprócska csavart, amire azért lehetett némiképp számítani, de mindezt azért jómagam pozitívan értékeltem.

Sajnálatos módon viszont a film ha nem is hemzseg az apróbb hibáktól, de azért bőven akadnak benne fájó dolgok. Az első kapásból ami az eszembe jut, a folyamatos feszültség fenntartásának a hiánya. Számomra túlontúl soknak bizonyult a játékidő felduzzasztására irányuló jeleneteket, tehát nyugodtan ki merem jelenteni, hogy ha kihagytak volna legalább negyed órányi e fajta töltelékidőt a filmből, akkor sokkal feszesebb történetet láthattunk volna. Továbbá vannak a történetében olyan aspektusok, amelyeket ha nem csak megemlítettek volna benne, hanem ki is dolgozták volna ezeket, akkor szintén sokban javította volna a filmbéli feszültségérzetet (bár ezt anno lenyilatkozták a készítők, hogy költségtakarékossági okok miatt hagyták végül ki a filmből).

Mindenképp megemlíthető még a film technikai megoldásai is, ugyanis a legtöbb elhalálozás és maszkírozások, egészen fogyaszthatóra sikeredtek, figyelembe véve a készítésének az idejét, és a filmre szánt költségvetést (közel 1.4 millió dollár). Tovább növeli a film megítélést nálam még a megvilágítások, ugyanis e téren semmiféle kivetnivalót nem találtam benne.

Összegezve akik vevők a 80-as évek horrorfilmes felhozatalára, azoknak egy megtekintés erejére, bőven szórakoztató lehet a Hell Night című film.

52 Hell Night  (1981)

horror | thriller

Négy egyetemistát egy játék keretében egy elhagyatott kastélyban tartanak fogva, ahol korábban több gyilkosság is történt. Társaik mindent megtesznek, hogy megijesszék őket,... több»

2