2023.05.02 20:34 Artemisia Olvasottság: 193x
5

Sötét kilátások

David Cronenberg visszatérése a testhorrorrhoz, ahhoz a szubzsánerhez, amely mára összeforrt a nevével.

A jövő bűnei az ember ökológiai lábnyomának cronenbergi disztópiája, ahol a tét nem emberiség fennmaradása, hanem emberi mivoltának megőrzése. A kontroll nélküli ipari szennyezésre és mértéktelen műanyagtermelésre adott evolúciós válasz ugyanis az, hogy poszthumán szervburjánzás üti fel a fejét.

Sötét kilátások

A technikai és tudományos fejlődés hatására a fájdalomérzet megszűnt, a fertőzések eltűntek, ezek hiányában pedig bárki, bárhol végezhet műtéteket. A fájdalommal és a fertőzésekkel együtt pedig az általunk ismert orvostudomány is a múlté, a sebészet pedig új funkciót kapott : underground művészeti ággá szublimálódott.

Az ún.látványsebészt etalon-alakja Saul Tenser (Viggo Mortensen), aki gyorsított evolúciós szindrómában szenved, így elképesztő ütemben jelennek meg új szervek a testében. Ezeket az ismeretlen funkciójú szerveket partnerével, Caprice-szel (Léa Seydoux) nyílvános performanszok keretében, közönség előtt operáltatja ki magából.

Cronenberg egy roppant szuggesztív világot épít fel, hol sokkoló, hol gondolatébresztő kérdésekkel és szabályrendszerrel. A brutális testhorrorr-jelenetek közé némi politikai színezetet és társadalomkritikát is vegyít. Szolid társadalmi ütközőpontot körvonalaz azok között, akik szerint az új szervekkel és testmódosulásokkal élők már nem tekinthetők teljesen embernek és egy olyan szektás mozgalom között, akik azon dolgoznak, hogy az emberi emésztőrendszert alkalmassá tegyék a műanyag megemésztésére, és azt hirdetik, hogy az evolúció által diktált változásokat el kell fogadni. Utóbbi mozgalom kulcsfigurája a műanyagevő kisfiú, Brecken, illetve az ő holtteste.

A erőteljes, depresszív hangulatot egyéb, bizarabbnál bizarrabb kelléket mélyítik, ilyenek a félig élő ágyak és reggeliző székek, a teljes testfelületén fülekkel borított férfi, a meggyilkolt kisfiú látványos showműsorban való boncolása és a szexuális perverziók- úgy, hogy közben egyetlen hagyományos erotikus jelenetet sem látunk.

"A sebészet az új szex" - mondja Timlin (Kristen Stewart), amit leginkább a film leghajmeresztőbb, egyben legcronenbergesebb jelente reprezentál : Saul hasfalába egy cipzárt ültetnek, amit kihúzva Caprice orálisan kényezeti a belső szerveit...

A jövő bűnei tehét cronenbergi testhorrorr a javából, és bár a cselekményvezetése nem a legizmosabb, számos szálat elvarratlanul hagy, de amiben kell, abban nagyon is jó.

dráma | erotikus | horror | sci-fi

A közeljövőben az emberek fejlődésük során megpróbálnak majd alkalmazkodni a szintetikus környezethez. Míg egyesek kihasználják a transzhumanizmusban rejlő korlátlan... több»

5