2023.05.15 08:51 cynicalrealist Olvasottság: <100x
0

Emancipációs tabló

Azt, hogy 2020-ban, a Me Too mozgalom lecsengése után mi visz rá valakit arra, hogy Európában emancipációs filmet készítsen, nehéz megmondani. Fáziskésés, nehezen jött össze a pénz, Juliette Binoche egy zombifilm miatt nem tudta korábban vállalni a szerepet, mind lehet(né)nek valós indokok.

Ám hogy egy ütős forgatókönyv helyett miért az első megbeszélés skicceit kellet filmre vinni, az megmagyarázhatatlan. Mi egy léha, nyári, Balaton-parti szombaton, dél körül szoktunk ilyen alapossággal történetet összerakni: „Főzzek valamit? Vagy együnk egy lángost? Mit szólnál egy halászléhez? Egy hamburger esetleg?”. Viszont a javarészt sütőipari adalékanyagokból készített, „felfújt” zsemlében is több a tartalom, mint ebben az izében. A humor rendkívül távol áll az alkotástól, és a francia écából sem sikerül megmutatni semmit.

Emancipációs tabló

A történetvezetésről csak annyit, hogy amikor az egyik mellékszereplő felakasztja magát, megfogalmazódott bennem a Tornóczky Anita-i kérdés: „És ezt így hogy?” Még szerencse, hogy egy másik szereplő didaktikusan elmagyarázza az indokot: a lányt egy idős férfihoz akarják hozzáadni.

Alakításokról amúgy nem beszélhetünk; mire valamelyik színésznek esélye lett volna megmutatni valamit a képességeiből, már régen egy másik, szintén jelentéktelen jelenet villan fel, egy másik központi személlyel. Akiről aztán szintén nem tudunk meg semmi érdemlegeset.

És amikor már azt gondoltam, hogy közepes szenvedések árán megúszom a filmet, jött a zárójelenet, ami leginkább Bollywoodra emlékeztetett: onnan is a '90-es években nagy sikert aratott Bazigaar című filmre. (Bazi nagy gár volt leforgatni ezt…)

Amúgy a feleségemmel kétszer álltunk neki megnézni a filmet, de az asszony a második alkalommal is lekapcsoltatta, úgyhogy a végét suttyomban néztem meg. Megint az asszonynak lett igaza…

dráma | vígjáték

Hogy mi teszi a jó feleséget? Nem könnyű kérdés, de van, aki válasszal tud szolgálni. A mindig kimért és alapos Paulette Van Der Beck arra tanítja fiatal növendékeit a... több»

0