2023.07.06 13:43 MrFahrenheit Olvasottság: 128x
0

Jó ez, csak mégse

A Netflix előfizetésem utolsó napján volt a Hadik András kalandfilm premierje a streaming platformon. Eredetileg csak Mucsi Zoltán miatt akartam megnézni: nos, azt a néhány sort, amit kapott, kitűnően hozta. Kicsit átverve érzem magam, és örülök, hogy nem a moziban kellett végigülni. Otthon a tekerés szabadságával egyáltalán nem volt vontatott. Itt-ott tíz-húsz másodpercet gond nélkül ki lehetett hagyni; sokszor annyit időzött a tájakon a drónkamera, hogy vártam, melyik bokorból bújik elő Attenborough.

Én egészen elfogultan állok hozzá, de minden egyes bekezdés leírása után remeg a kezem a csillagok felett. Ahogy Mucsit, úgy a többi szálat sem dolgozták ki szépen: ott a tüdőbajos huszártábornok, aki méltósággal K.I.A. (Killed In Action = bevetés során elhuny), de nincs eredete, ott a szász légió, akinek nem tudom, honnan lett szorgalma és becsülete, azonkívül, hogy valahol biztos szerepelt a forgatókönyvben, hogy „és akkor az osztrák zsoldosok a csata hevében a magyarok hű bajtársaivá nemesednek”. Noár hitelesen alakította a suttyót.

Jó ez, csak mégse

És eddig nem írtam semmit arról, hogy a trailer szerint mennyi akció van benne, és a valóságban tíz-harminc ember látszik állandóan. Mert egy hadjáratot hitelesen forgatni csak drágán és hatalmas statisztahadsereggel lehet (vagy CGI agyagkatonákkal). A kidolgozás, Berlin elfoglalását és a szűk fal melletti harcot leszámítva (ami mind élvezetes és látványos volt) számomra mellőzte a kreativitást, látszólag semmit nem tettek a készítők azért, hogy leplezzék a rendelkezésre álló „sereg” méretét.

Erős közepes, mert a családdal azért le lehet ülni nézni, van benne egy terápiás „apa miért nincs itthon, ha egész nap a gyárban/fronton dolgozik” rész, aztán a harc sem olyan brutális, a komikus trambulinos ágyúkkal, meg a tizenkét éves korhatárral. A büdzsé meg csak akkor hangzik soknak, ha forintban írjuk.

55 Hadik  (2022)

kaland

Történelmi utazás a huszárok lebilincselő világába és Hadik András katonai bravúrját bemutató dicsőséges időkbe. A huszár virtus egyedülálló a magyar történelemben,... több»

0