2023.08.01 14:49 erahurka Olvasottság: 505x
5

Fog vajon hibázni valaha Nolan?

Ez nem az Oppenheimer kapcsán fog kiderülni, hiszen ismét remek filmet rakott le az asztalra, pedig nagyban eltér korábbi munkáiról.

Az akcióorientált blockbustereiről ismert rendező ugyanis egy tárgyalótermi sztoriba oltott karakterdrámát tár elénk lenyűgöző látvánnyal. De tényleg, ebben a filmben szinte csak beszélnek, de a gigantikus IMAX vásznon még ez is igazi Michelin-csillagos menü a szemnek.

Fog vajon hibázni valaha Nolan?

És igen, leginkább dialógusokat hallgatunk három órán át, de az egész annyira feszes és pörgős, hogy az ember egy pillanatra sem unatkozik. Mondhatjuk, hogy az Oppenheimer egy akciófilm, ahol fegyverek helyett szavakkal lőnek egymásra, de azt John Woot megszégyenítő tálalásban.

Amit (vagy akit) még mindenképp ki akarok emelni, az Robert Downey Jr. egyszerűen elképesztő alakítást nyújtott, szerintem Cillian Murphy is csak hajszálnyival volt jobb nála. Sosem tartottam tehetségtelen színésznek, de ezzel most korunk legjobbjai közé emelte magát nálam. Még több ilyen szerepet kívánok neki Vasemberek helyett!

Hogy rosszat is mondjak: a film baromi túlzsúfolt, néhol kapkodónak és zavarosnak hat, még ha a végére sok korábbi jelenet értelmet is nyer. Lényegében egy minisorozat tömörített verzióját látjuk. Na de otthon kinek van IMAX vászna? Sokkal jobb ez így, mintha hetente egy órát nézhetnénk meg belőle valamelyik streaming szolgáltató felületén.

Ezt a filmet vásznon kell átélni, méghozzá minél nagyobbon. Ha IMAX vetítésre nincs is lehetőségetek, próbáljátok a lehető legméretesebb opciót keresni. És mivel tényleg nagyon sok a szöveg, ezúttal talán inkább a szinkronos verziót ajánlanám, ha nem tudtok elég jól angolul ahhoz, hogy ne kelljen folyamatosan a szöveget nézni.

77 Oppenheimer  (2023)

dráma | életrajzi | történelmi

SkyShowtime (2024.03.21.)

A második világháború egyik legborzalmasabb hozadéka az atombomba feltalálása, amelynek első és egyben utolsó bevetése sokkolta a világot. J. Robert Oppenheimer nevéhez... több»

5