2023.09.03 21:48 kabel Olvasottság: <100x
1

Átlagos vámpíros

A film remek horrorként indult, adott egy érdekes helyszín és melankolikus karakterek, azonban, ahogy a sztori halad előre, rájövünk, hogy nincs vízió vagy gondolat semmi mögött, a vámpírunk egy ronda CGI-szörny, szinte mindenki folyamatosan egymás ellen dolgozik, kontraproduktív, idióta dolgokat csináltak, és végül a film egy minden drámaiságot mellőző lezárást tudott csak összehozni, mely annyira gagyi volt, hogy minden tiszteletem elszállt a film korábbi elemeivel kapcsolatban. Mert sajnos vannak jó dolgok a moziban, a gótikus hajó remek látványvilágot kölcsönzött, a közhelyes filozófiai beszélgetések és sztereotipikusan komor legénység a maga módján szépen építette az ijesztéseket. De sajnos, nagyon hamar előkerülnek a legklisésebb horror elemek, főszereplőink a kognitív disszonancia szélére sodródnak, ahogy aktívan saját érdekeik ellen dolgoznak. A rendező nem hitt eléggé a saját koncepciójában, és a gagyi számítógépes effektekkel megálmodott szörnyet már nagyon korán a képünkbe tolja, holott a filmnek pont a bizonytalanságot és kételyt kellett volna erősíteni, hasonlóan a nyilvánvaló inspirációjához, a Thing-hez.

A sztorinknak egy enyhén metaforikus vonala is akad, egy régi árbócos hajón utazunk, mely hamarosan fölöslegessé válik, ahogy a gőzhajók átveszik a tengert, matrózaink régimódi világnézete és babonái a vitorlákkal pusztulnak, csakúgy, mint az ősi vámpír szörny, mely évszázadok óta embereken élt. Na ez mind csak nagyon felszínesen jelenik meg, és a nagy részét én gondoltam oda most. Sajnos a rendező nem hitt sem az átvitt értelemben megjelenő szörnyben, sem a valódiban, és mindkettőt összecsapta, és horror klisékkel telenyomta. Szomorú, mert a potenciál megvolt valami nagyobbra és jobbra.

Átlagos vámpíros

A Love, Death & Robots utóbbi évadában volt egy hasonló rövid film, inkább azt tudom ajánlani.

fantasy | horror

A történet Bram Stoker klasszikus, 1897-es Drakula című regényének egyetlen fejezetén, a kapitány naplóján alapul, és az orosz Demeter nevű szkúneren játszódik, amelyet azért... több»

1