2023.10.24 12:12 JRD Olvasottság: 2505x
0

A hozzászólás cselekményleírást tartalmaz! ...és

Volt Az időgép, a Vissza a jövőbe, a Sötétség, az 1899... és most itt van a Testek.

H.G. Wells számtalan időutazással kapcsolatos történettel látta el az irodalomtörténetet, és többet közülük meg is filmesítettek. Ilyenek voltak például a Guy Pearce főszereplésével készült Az időgép, vagy a legendás és imádnivaló Michael J. Fox Vissza a jövőbe-filmjei. (Olvasd el Wells történeteit! Nem fogsz csalódni bennük. Az író sokkal járt a saját kora előtt.)

A hozzászólás cselekményleírást tartalmaz! ...és

Aztán a filmipar rá is kapott a témára, és már meg is lett az 1899 és a Sötétség. (Ha teheted, nézd meg!)

És most megérkezett a Testek című 8 részes sorozat, melynek alapjául a DC Vertigo képregénysorozata szolgált.

A történet különböző korokban játszódik. 1890-ben, 1941-ben, napjainkban és 2053-ban.

Egy dolog azonban mindegyikben hajszálpontosan ugyanaz: A meztelen holttest, amit a londoni körzet nyomozója talál Longharvest Lane sötét és viszonylag elhagyatott részén. A helyszín, ahol a holttestet megtalálja – bármelyik korban is játszódik – pedig mindig a Longharvest ugyanazon része. A holttest bal szeme kilőve. Bemeneti nyílás van, kimeneti nincs. A golyót nem találják. És egy különös tetoválásféleség az áldozat bal csuklója belső felén.

Vajon hol a golyó? Vajon hogy lehet, hogy több korban is rendőrségi nyomozás folyt a holttest miatt?

A történet egyébként remekül építkezik. Lassan adagolja az információkat, így értetlenség nélkül követhető a történet. Jómagam eredeti nyelven néztem meg (annak ellenére, hogy a magyar szinkron is egy lehetőség volt, bár bizonyosan azzal is meg fogom nézni), és bizton állíthatom, hogy fantasztikus színészi alakításokat nyújtanak benne a színészek.

Eleinte még azt gondoljuk, hogy a dolgok csak véletlenszerűek, és csak a holtest és körülményei megrendezettek... aztán ráébredünk, hogy minden mindennel összefügg. Nincs a történetnek olyan pontja, ami ne lenne szintén megrendezett/elrendezett.

Talán eleinte még az is eszünkbe jut, hogy egy próféciában vakon hívő szekta tagjai keverik kártyáikat, akik mindig azzal zárják mondanivalójukat, hogy: „Mindenki szeret téged!” Aztán lassan ráeszmélünk: Szó sincs szektáról, de még csak mágiáról sem.

Hogy hogyan lehetséges 150 év távlatában ilyen műszerész pontosságú eseményláncolatot létrehozni? Nos, igen... időutazással.

A sorozat nyilvánvaló üzenete mellett azonban néha el-ellaposodik, nincs meg benne az a fajta dinamika, amitől a végén felkiáltasz, hogy: „Ez az! Végre! Király!”, de ettől még egy jó sorozat.

A látvány pazar, a színészek talán mindegyike remek alakítást nyújt, és a rendezés is remekül sikerült.

Vajon mi lesz a történet vége? Vajon valóban Mindenki szeret téged? Sok, sok kérdés, ám ahhoz, hogy válaszokat kapj, meg kell nézned. Érdemes.

Szóval, filmre fel, és jó szórakozást!

83 Testek  (2023)

dráma | krimi | történelmi

Négy nyomozó története négy különböző londoni korszakban, akik ugyanabban a gyilkossági ügyben nyomoznak. több»

0