2024.01.03 22:26 kabel Olvasottság: 658x
5

A pajtában semmi sincs

Ilyen agresszívan unalmas karácsonyi horrort rég láttam. Bevallom, a végén már inkább a mobilomon Redditet pörgettem, annyira nem érdekelt az egész film vagy bármelyik karaktere. Se nem volt vicces, se nem volt eléggé alpári vagy véres, egy langyos, semmilyen filmet kaptunk egy családról, akiket már az első jelenetben megutáltam. Olyan tipikus karácsonyi film ez, ahol senki meg sem próbál valami izgalmasat vagy ötleteset csinálni a bugyuta alapsztorival, így furcsán erőszakmentes és kínosan rosszul koreografált jelenetsorokon alszik el a nagyérdemű karácsony estén.

Nem mintha túl izgalmasan indult volt a dolog. Egy amerikai család megörököl egy norvég birtokot és házat egy pajtával, és ahelyett, hogy eladták volna, odaköltöznek. Na most, én kicsit azt hittem, a film jobban rámegy majd a kulturális ellentétekre, és az amerikaiakat kissé zöldfülűnek mutatja majd, akik a film végén megtanulják a norvég értékrendet, és ezzel legyőzik az ellent, hisz ugyebár ők költöztek az országba. Azonban, még ennyi kreativitásra sem futotta, amikor a forgatókönyvet összehányták.

A pajtában semmi sincs

A totál antipatikus család amerikaisága ki van emelve, mint egyfajta erény, folyton azt kapjuk, ők mennyivel jobbak a norvégoknál. Egy elég erős elszalasztott lehetőség ez, hogy egy vicces, kultúrákon átívelő megoldást tudjon a film felmutatni a szörny problémájára. És igen, milyen szörnyek ezek? Hát ne egy Krampusz jellegű horrort képzeljünk el. A szörnyek lényegében kis törpék, akik nagyon nem szeretik a változást, és egy idő után a családra támadnak. Ezek leginkább csak kínosnak hatnak, mert látom, ahogy a rendező vért izzadt, hogy a sokkal magasabb és fizikailag erősebb családot mindig úgy állítsa be, mintha a kis Mikulás törpék épp leigázták volna őket. A lények kosztümjei egy pillanatra sem keltenek félelmet a nézőben, és bugyuta mozgásuk és eszközhasználatuk sem ijesztő, így csupán álmosan nézünk unalmas, repetitív jeleneteket velük, hisz a film nem mer nagyon vért sem mutatni. Ez mind oké lenne, ha legalább tudnánk szorítani a főhősöknek, de egy töketlen apuka, egy sztereotip, influenszer anyuka és egy unott tinilány és személytelen öccse között nem tudtam, kinek kéne szurkolnom. Nem segített, hogy színészkedésük leginkább középiskolai előadás színvonalán mozog. Sajnálatos, mert egy kis kreativitással lehetett volna ebből érdekes és izgalmas film is, ehelyett egy tucathorror készült, amit azonnal elfelejtünk a bejgli-kóma után.

fantasy | horror | vígjáték

Miután megörökölte a családi házat, Bill és családja a norvég hegyekbe költözik. Nem sokkal a  megérkezésük után a tizenkét éves Lucas meglepő felfedezést tesz a nagy... több»

5