2024.01.14 10:44 Juki-onna Olvasottság: <100x
1

 Az egyik legbájosabb rajzfilm, amit valaha láttam! Felnőtteknek is ajánlom, mosolyt csal az arcunkra.

1961-ben készült szovjet rajzfilm (animációs film), ahol Hagymácska, vagyis Chipollino véletlenül rálép Citrom herceg lábára. Itt kezdődnek a bonyodalmak. Csupán 40 perces a mese, de érdemes végignézni. Az, hogy régi, nem veszített az értékéből, és ne riasszon el senkit, mert igaz, hogy nem digitális technológiával készítették, de a maga nemében páratlan és aranyos.

Chipollino, egy vidám és kedves hagyma fiúcska, foltozott kantáros nadrágban. (Vannak még kantáros gyereknadrágok?) Nagyon aranyos! Mikor véletlenül rálép Citrom herceg lábára, a dühös herceg megparancsolja, hogy találják meg a bűnözőt, és zárják börtönbe. Az öreg Chipollone, Chipollino apja, hogy megmentse fiát, magára veszi a bűnösségét, mondván, hogy ő maga lépett rá a herceg lábára. Az idős férfit azonnal lefogják, és börtönbe vetik.

Chipollino úgy dönt, bármi áron, de megmenti az apját, amiben a barátai segítenek neki: Meggy grófi, Körte professzor, Áfonya bácsi és még sokan mások. Citrom herceg mérgében beveti a levegőadót, és az esőadót. „Közönséges esőre – száz líra, zuhogó esőre – kétszáz líra, mennydörgés és villámlás esetén – háromszáz líra.” A forgatókönyvírók: Mstislav Pashchenko, Gianni Rodari, fantasztikus munkát végeztek. A rendező: Boris Dorozhkin munkája is pazar. A rajzolók vagy animátorok (nevezhetjük így is meg úgy is) szintén odatették magukat (számítógép nélkül is) de a zene viszi a pálmát! A zeneszerző: Karen Khachaturian munkája imádnivaló! (Állítólag felhasználták egy balett darabban is.) Egy kis csapat munkája, és a mai napig sokan imádják ezt a rajzfilmet. A cselekmény nem bonyolult, így bárki megérti, hogy mi történik. A karakterek dinamikusak, és a zenei aláfestés sokat dob a film lendületén. Igazán szórakoztató a történet, és bár már sokadjára látom, mindig meg tud nevettetni. A szereplők dialógusait is remekül megírták. Nem sok ilyen mesefilm van, amit több mint ötven éve még mindig sokan imádunk! Szerintem nagyon vicces, hogy mennyire elitellenes ez a film. Azt hiszem, gyerekkoromban nem vettem észre, mert természetesen akkoriban nem ilyen dolgokra gondoltam, de ha felnőttként nézem, minden bizonnyal jobban átlátjuk, mi történik. A magyar szinkronhang ismét tökéletes, mint mindig! Mindenkinek ajánlom, kortól függetlenül! Jó szórakozást!

1