2024.01.20 22:35 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
1

Izgalmas, ám de kissé kiszámítható!

Lee Cronin, akinek ez a mostani, A gyermek, a második rendezése...

Az első, a Minutes Past Midnight is egy indie alkotás, ami a maga nemében kissé formabontó, és egyben érdekes is, nem hozott akkora elismerést a rendezőnek, mint számított rá!

Izgalmas, ám de kissé kiszámítható!

A 2019-es filmje, A gyermek már kissé összeszedettebb, komolyabb és ügyesebben összerakott horror/mozi!

Egy „home invasion” formájú, kevés szereplős film, ami a témáját tekintve nem újszerű, de mégis igen hatásos!

Nyersesége, individualista előadásmódja megragadóan mutatja be az anya-gyermek kapcsolatát és az anya önfeláldozó áldozatát is egyben!

A forgatókönyvet Stephen Shields írta, aki tényleg ekkor még újonc volt a „szakmájában!”

Nézzük hát, én mit láttam a film nézése közben!

Egy bántalmazó kapcsolatról szól, ahol az anya, Sarah (Seána Kerslake) egy kissé elhagyatott és misztikus ír faluba költözik, hiszen a férje már többször tettleg bántalmazta őt és A gyermekét, Christ is (James Quinn Markey), aki így kissé bezárkózik a világ és az anyja elől!

De a veszély mégsem az apa felől érkezik, és ez persze azért sejthető lesz...

Az egyik éjjel Chris eltűnik, és mire Sarah megtalálja, egy hatalmas kráternél, vagy mondjuk gödörnél, teljesen bepánikol, de persze a lényeg az, hogy a fia megvan, és végre otthon van. Aztán meghallgatja a közelben lévő öreg hölgy sztoriját, és hirtelen elkezdi figyelni Christ. A gyermek egyre furcsábban viselkedik, mintha teljesen megváltozott volna, mintha nem is lenne önmaga. Sarah kétségbeesik, és egyre jobban és mélyrehatóbban figyeli meg a fiút!

Nyugodtan, sőt, szinte „mackósan” építkezik a történet, Chris személyiségének drasztikus változása, Sarah rémálmai mind-mind rátesznek a félelemfaktorra...

A zene, az ír tájak, a zseniális játék a kamerával, óriásit dobnak a filmen!

Az ELS-ek pompásak, ez az új generáció nagyon jól alkalmazza ezeket, és az extreme close upok (XCU) is zseniálisak, Chris, és Sarah rémálmai esetében is...

De ki az, aki az erdőből hazajött, mert ő biztosan nem a fiam, mondja el magának többször Sarah, két rettegés közepette...

Stephen McKeon taktusai pedig csak erősítik bennünk is a belső feszültséget.

Tom Comerford pedig a kép és a fényviszonyokat tökéletesre hangolva, annak komor bájával együtt, félelmetesen szépre emelték a szubzsáner megfelelő hatásfokát!

Mi lesz így a kis családdal? Ki A gyermek? Mi lesz az anyával?

A lepukkant, fura tapétás ház, a gondozatlan kert, az óriási és komor erdő, a szomszédok messzesége, mind az elhagyatottság, kiszolgáltatottság érzését adja vissza, vagy netalán erősíti bennünk!

Kit is sajnáljunk?

Válaszok persze vannak, de ahhoz meg kell nézni ezt a kifejezetten jó kis mozit, ami egyszerű, de mégis hatásos a maga nemében!

Nekem nagyon tetszett. Semmi extra, de becsülettel odarakták, és a színészi teljesítmények is pompásak!

Simone Kirby, Steve Wall és Kati Outinen nem főszerepet játszottak, de hatásos elemeket tettek hozzá a filmhez...

Az IMDb-n 22 ezer vélemény nyilvánítás után 5,6/10 -en áll, a TMDB-n 636 értékelést követően 56%-os, nálam pedig kicsit több, hiszen négy csillag és 73%, ami azért már a felső-közép kategóriába tartozik!

56 A gyermek  (2019)

horror

Az egyedülálló Sarah új életet akar kezdeni távol a nagyvárostól, ezért úgy dönt, hogy vidékre költözik fiával, Chrisszel. Az idillinek tűnő vidéki élet azonban úgy... több»

1