2024.01.24 18:16 Kóborló Olvasottság: 190x
1

Némi misztikummal és egy csipetnyi horrorral átitatott tévéfilm

Stephen Kinget a legtöbb esetben a horror műfajával szokták azonosítani, hisz regényeinek, novelláinak, avagy elbeszéléseinek a legnagyobb része valóban eme műfajon belül található, viszont ne feledjök azt se, hogy eme kiváló író jó pár alkalommal megmérettette már magát egyéb műfajokon belül is, és ott is maradandót tudott alkotni. Mikor Stephen King 1974-ben megírta a Something They Come Back című rövidke novelláját, még senki nem gondolta volna, hogy valaha majd az efféle rövid terjedelmű írásait is filmre fogják adaptálni. Mára már viszont ott tartunk, hogy úgy gondolom, hogy nincs még egy olyan író, akinek azóta ennyire sok rövidke elbeszéléseit, avagy novelláit filmre vitték volna. Viszont Hollywood már a 80-as években is látott elegendő fantáziát arra, hogy ne csak a Mester könyveiből készülhessenek filmes feldolgozások, hanem már akkor elkezdték a novelláit is filmre vinni (amik azóta is töretlenül érkeznek), ezáltal pedig talán már nem is oly meglepő, hogy az idehaza megjelenő, mindössze 37 oldalas Néha visszatérnek című novellája is erre a sorsra jutott. Viszont bárkiben felmerülhet az a kérdés, hogy vajon egy ennyire rövid novellában vajon van-e annyi tartalom, hogy kitöltsön legalább egy másfél órás filmet. Nézzük hát, hogy a Néha visszatérnek című film vajon kiállja-e eme próbát!

Jómagam úgy gondolom, hogy amikor egy stúdió arra adja a fejét, hogy bármely írónak valamelyik rövidke novelláját próbálják majd meg filmre vinni, akkor csak a novella alapjait tartják meg, és nem követik teljesen szolgamód az írót verzióját, hanem a forgatókönyvíróik segítségével próbálnak hozzászőni plusz történeti szálakat. Tehát ebből adódhatna akár az a kérdés is, hogy mennyire lehet ráismerni a Néha visszatérnek című filmben Mr. King stílusjegyeire. Nos hát úgy gondolom, hogy mindez igencsak átlagosra sikeredett.

Némi misztikummal és egy csipetnyi horrorral átitatott tévéfilm

Maga a film forgatókönyvéért Lawrence Konner és Mark Rosenthal felelt, és hát sajnos egyáltalán nem mondhatjuk azt a munkájukra, hogy túlzottan jól sikeredett volna (pedig hát az alapanyagból talán valami ütősebbet is össze lehetett volna hozni). Persze azt se feledjük, hogy a Tom McLoughlin rendezésében készült Néha visszatérnek elsősorban egy kis költségvetésű produkció volt, ráadásul mindezt elsősorban tévére és videós megjelenésre gyártották (bár egyes mozik kínálatába mégis bekerült, elsősorban azért, mert Stephen King nevével könnyen eladhatóvá lehetett már akkor is tenni egy filmet), és ezen dolgok miatt egyáltalán nem lehetett könnyű dolguk a készítőinek. Érződött is erősen a film történetén, hogy itt nem a horrorfilmekre jellemző dolgokat fogják leginkább az előtérbe helyezni, hanem sokkal inkább dominánsabbnak szánták a történetben rejlő misztikumot és egy családi dráma bemutatását. Ezzel még nem is lett volna óriási baj, csak hát a történet misztikumával elég felszínesen bántak, tovább pedig a drámai vonulata sem volt annyira jól kidolgozva, ugyanis többször is alkalmaztak a cselekményben múltbéli visszatekintéseket, amik viszont túlságosan széttagolták a teljes történet sodrását. Mindezeken már csak a filmbéli karaktereket alakító színészek tudhattak volna bármit is javítani, és ez részben sikeredett is. Ugyanis elsősorban a főszerepben látható Tim Matheson alakítása volt az, ami némiképp javított valamicskét azon a bizonyos összképen, azt viszont kimondottan sajnáltam, hogy a többi szereplő messze az átlag alatt teljesített.

Mindent egybevéve azt azért nem lehet elvenni a filmtől, hogy valahogy mégis megvolt benne egyfajta mélabús atmoszféra, amit igenis lehetett szinte mindvégig élvezni, de ha a szívünkre tesszük a kezünket, mindez ahhoz édeskevés volt, hogy egy gyenge közepesnél jobbra lehessen értékelni jelen filmünket.

dráma | horror | thriller

A középiskolás tanár korábbi hallgatók csoportjának démonjaival találja szemben magát. Stephen King rövid története alapján készült.

1