2024.02.18 19:34 Kinga Kecskeméti Olvasottság: <100x
1

Egy jótanács: Akinek kertje van, csináltasson kerítést!

Sose hallottam még erről a filmről, ezért is vagyok nagyon hálás, hogy ezen az oldalon ilyen gyöngyszemekre lelhetünk.

Geraldine Page filmjeit kerestem, és így találtam rá.

Egy jótanács: Akinek kertje van, csináltasson kerítést!

A film 1969-ben készült, több mint 50 éve, de még most is zseniális, nagyon sok helyen igazán félelmetes.

Főhősnőnk, Claire férje váratlanul meghal, és őrá nem hagy semmit, csak egy bélyegalbumot, egy rozsdás tőrt és egy lepkegyűjteményt. De az asszony nem keseredik el, pazarul mindent eltervez, mindent véghez visz, s mindezt a megélhetése, a pénz megszerzése érdekében.

Közben a kertjét is gondozza, féltő szeretettel ápolja, de csak ha a nap lemegy, mert napközben nagyon meleg van.

Alázatos házvezetőnőitől apródonként sorra megválik, mígnem egy karakán, bátor, szókimondó asszonyt vesz fel, aki az italt sem veti meg, Alice (Ruth Gordon) személyében.

Na, itt kezdődnek a bonyodalmak.

Alice egy idő után felbátorodik, kutakodik a ház úrnője után, nem bízik benne, magánnyomozást folytat. Jóban lesz a fiatal szomszédasszonnyal, pedig Claire szigorúan megtiltotta neki. Elmegy a városba azzal az indokkal, hogy elfogyott a fogkrémje meg a harisnyája, de lebukik, mert az asszonya rájön, hogy hazudott neki.

És megkezdődik a kemény macska-egér harc. Mindketten zseniálisak, Ruth Gordon arcára kiül a félelem, Geraldine Page pedig úgy zongorázik a nézők idegein, hogy nem tudjuk, szeressük-e, gyűlöljük-e, féljünk-e tőle vagy féltsük-e őt éppen.

S amikor már mindenre fény derül, akkor jön csak az igazi végszó zseniális csavarral.

A zene talán kicsit túl erős, túl drámai és hangos a mai fülnek, de ezt leszámítva a thrillerek, drámák sorában ez a film ma is megállja a helyét, egy tökéletes alkotás.

dráma | krimi | misztikus | thriller

Amikor Clare férje meghal, a nő nem sokáig búslakodik, mivel várja a hagyatékot. Csakhogy férje az ő tudta nélkül rengeteg adósságot halmozott fel, így a nő így szinte semmit... több»

1