2024.03.16 23:24 Kapszaicin Olvasottság: <100x
0

Nyomokban boldogság

Will Smith egyik kiemelkedő alakítása mellett a gyerekszínész is több okból említésre méltó. A kis junior, Jaden Smith valódi tehetségként aposztrofálja magát a filmben, és talán azért lett ennyire kiváló ez a film, mert Jaden Smith valóban Will Smith fia. Az elbeszélt történetben megkapjuk a kegyetlen amerikai valóságot. Kendőzetlenül mutatja be ez a dráma, hogy mennyire könnyen utcára lehet kerülni az álmok és lehetőségek hazájában.

Chris Gardner (Will Smith) fizetés nélkül marad, s a dicső karrierért keményen meg kell küzdenie.

Nyomokban boldogság

Az egyik legszívbemarkolóbb jelenet, amikor a metró budiban kell átcsöveznie az éjszakát fiával. A boldogság űzése itt tulajdonképpen az egzisztenciális stabilitás elérését jelenti, hogy ne kelljen hajléktalanszállókon aludnia esténként, és fiának is biztosítani tudjon egy normális életet. Ugyanakkor a bróker munkakör lassan hozza meg a várva várt sikert. A filmben elengedhetetlen kellék a röntgen doboz, aminek az eladásával küzd nap mint nap Will Smith. A sorsdrámát a főhős jelleme állítja elő, aki rögeszmésen, hajthatatlanul követi ambícióját, ő akar lenni a legjobb bróker. Mindent egy lapra tesz fel. Az az érdekes, hogy amíg nézzük a filmet, valahogy fel sem merül, hogy miért nem keres valami más, fizetős munkát, amiből rendes napi bért tudna szerezni. Annyira szurkolunk, hogy összejöjjön az álompozíció, hogy erről meg is feledkezünk. Lehet, hogy maga a film kicsit érzelgős, de igazán könnyen meg lehet könnyezni a végét. A kitartás meghozza a gyümölcsét. A film befejeztével fel is tehetjük a kérdést, hogy amúgy valójában mi is a boldogság. Úgy érezzük, hogy hősünk mindent le akart csapni, Ferrarit, gazdag apu szerepet, sikeres, elképzelt álomkarriert. S mi lett volna, ha nem jön össze, ha nem őt választják? Talán el tudjuk hinni, ha valaki valamiben tehetséges, akkor a zsigereiben érzi, hogy ennek sikerülnie kell. Kicsit erős volt, hogy mindezért az álomért, tulajdonképpen a túlélésért a saját gyerekének is meg kellett küzdenie. Hiszen nem egy jó dolog csövezni. A filmben több társadalmi téma is kiaknázható, és végig élvezhető a cselekmény.

dráma | életrajzi

Chris Gardner célja, hogy családját boldognak lássa, hogy megteremtse számukra az anyagi biztonságot, ám valahogy sosem jár sikerrel. Szeme előtt csak a gazdagság képe lebeg, de... több»

0