2024.04.11 00:40 Elektra Csábiné Zsuzsi Olvasottság: 122x
0

Bizonyos kor felett...

Sziasztok!

Hol is kezdjem? Hol is kezdjem? Csak rászántam némi időt még Ronjára, a rabló lányára, hogy ne maradjak adós vele (és mert már csak egy rész volt hátra belőle). De meg kell mondjam, azért minimálisan szenvedtem ezen a hat részen, minekutána, de lehet, említettem is, annyira rosszak, vagy lassúak benne a dramaturgiai pontok. Vagy talán csak rossz helyen vannak, nem tudom, ami által ez az egész mese(film) olyan eseménytelenné, döcögőssé sikkad, hogy nem kelti fel belőle szinte semmi az ember figyelmét. A sorozat mentségére szóljon, hogy ezek még amolyan bemutatkozó részek (ki kicsoda, mi a szerepe, ki kinek az ellensége, és így tovább), illetőleg, hogy 50%-ban a film a gyerekszereplőkre épít, akiktől olyan nagyon nem lehet elvárni, hogy túl sok eseménybe belebonyolódjanak. Értem ezt akár a katonákkal való harcokra, vagy akár a komolyabb mágikus lényekkel szembeni ütközetekre, amikkel szemben ugye esélyük se lett volna. A rablásról már nem is beszélve. Ezt mondjuk jól tette a sorozat. Kivételesen egyet tudok érteni, hogy ezt a leginkább 10–12 éves korosztálynak szóló mesét nem töltötték meg azzal, hogy gyerekszereplők lopni tanulnak. Arra ráérnek később is, igaza van a készítőknek. Viszont még ennek dacára sem tudtam elnéző lenni, mivel számomra túl sok lett a sorozatban a semmittevés. Láblógatás, ha úgy tetszik, amit azért, ha mást nem, a rablóbanda tagjaival, illetve azok viselt dolgaival meg lehetett volna tölteni. Kicsit, kicsit több izgalommal, de utólag már mindegy. Megkaptuk a szereplőgárdát, a helyszínt, a családi-baráti összefonódásokat, a problematikát, ami később majd többféle-fajta cselekményt indukál; tehát ez a hat rész megágyazott lényegében a további bonyodalmaknak; amik, ne felejtsük el, szintén egy kislány körül forognak majd. Tehát ne vérmes akciót várjunk meg felnőtteknek való izgalmakat, hanem egy jó gyerekeknek szóló fantasyval kevert kalandsorozatot, amit néhány mágikus lény kicsit megfűszerez. Na meg a két egymással acsarkodó rivális rablóbanda, akik azért reméljük, előbb-utóbb összefognak a harmadik pólus (a katonák ellen), legalábbis, ha el akarják kerülni a komolyabb „bonyodalmakat”. Bár még mindez is odébb van. Átcsúszik a második évadra.

Bizonyos kor felett...

Hogy lesz-e olyan? Legyen-e olyan, az persze más kérdés. Érdekes-e annyira ez a gyerekszereplős kis kaland...?

Igen! Mert kell valami a fiatalabb korosztály számára is, amire ez a sorozat pont ideális. Se nem vérmes, se nem túlfűtött jelenetek sokasága, inkább abszolút 10 éves kortól ajánlható gyerekbarát téma, tehát ha megvan a folytatás, akkor miért ne. Mert amúgy az egyik legigényesebb sorozat, amivel az utóbbi időben találkoztam. Igényes a szereplők kidolgozottsága, igényes a ruházat, a helyszín, a mágikus lények. Igényesen és jó ízléssel lett kombinálva, nem csak tessék-lássék összedobva, de még a szinkron is igényes. Végtelen bájjal felvértezve, szóval, ha lesz második évad, ajánlom magam! Bár már nem a korosztályomnak szól a sorozat, lehet, hogy szívesen belenézek. (Csak az igényesség kedvéért, persze...) :P

Egy szó, mint száz, láttunk már, vagyis, láttam már rosszabbat, úgyhogy jöhet még egyszer ugyanennyi. De, hogy kinek ajánlanám a filmet? Olyan nézőknek elsősorban, akik szeretik a gyerekszereplőket. Ennyi. Merthogy a kalandok is ehhez mértek. Nem kell nagy dolgokra számítani. Ellenben végtelen igényességre, amit patikamérlegen mértek. A rendezés letisztult. A szereplők bár egyszerűek, kétdimenziós a gondolkodásuk (fekete és fehér), nincs jellemfejlődés, nincs úgymond meglepetés, mindenki olyan, amilyennek látszik. De ennek a korosztálynak – mármint akinek szól ez a sorozat – úgy gondolom, elég is ennyi. A gyerekek zöme nem gondol túl mindent, nem silabizál, de még csak nem is vár el úgy igazán csavart meg váratlan fordulatot; nem úgy, mint mi, felnőttek, akik csak a full extrával elégszünk meg már lassan meg az extravaganciával – ami mellett egy ilyen igényes sorozat is elsikkadhat, hacsak nem szánunk rá időt szándékosan. Tegyük meg, ha időnk engedi.

Köszöntem a sorozatot a Netflixnek, ha lesz folytatás, szakítok időt alkalmasint, hogy megnézzem.

családi | dráma | kaland

A történetben megismerhetjük Ronját, aki egy erődben született a középkorban, családja pedig egy rablóbanda. Miközben felcseperedik, megismeri a környező erdő veszélyeit és... több»

0