Rólam

 

Rólam

 

 A Magyarországon és Jugoszlávia- tól 10 km, határ mellet születtem. Akkor nekem falu,aztán nagykösség, most egy csendes kisváros. Anno  volt korház, és  külön volt szülőotthon sajnos ez múlt. Általános iskola ott végeztem. Azóta elkerültem. Most egy közepes városban lakom. Saját lakásban egyedül élek.

A balesett 

 25 éves voltam a balesett nem emlékszem csak barátok, mondták, hogyan történt az autóban utas ülten és túlgyorsan ment a sofőr, így belement árokban többször felborúlt az autó. Nyílt koponya törés, agysérült ez halmozott sok betegség. Nem sírok! Vannak tőlem rosszabb álapot. Ide nem másolok az intenzív zárójelentés. Sokkat hallotam aki coma áttélt mit látták. Nekem is volt a comában mitt láttam, majd ezután irok le, ha valaki érdekeli.

Az intenzív osztályon.Két hónapon feküdtem. 10 napon át gépi légeztetés kaptam, háromszor áll le a szivem, sorozat bordatörés PTX és HTX, alakul ki és persze gégemetszés is volt nálam. A jobb oldalon béna volt Számolni, beszélni, elfelejtem. Még most is a béna  kezem. Újra kell tanúlni, járni,minden számolni, beszélni, írni. Jobb lábam a terhelést nem bírja, ezért, most bottal járok. Afházia vagyok a még most is a, beszédem kicsit nehezen érthető, mert a ragozással problémáim vannak a betegségem miatt, így ez az írásnál is jelentkezik.

Az 56 nap intenzív osztályon, olyan állapotam, hogy felkerültem. A Budapest és Budakeszi határán az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) kerültem és ott az  agysérült az  5 ös  osztályra, . Ott megtanultam, jobb kezem béna, így a balkezem használom, és ezt kell megtanulni, hogy  a napi teendőn, öltözés, fürdés, írás, közlekedés, hogyan tudom ellátni, segítséges nélkül.  Sokat sétáltam lépcsőztem, nem is kellet járóbot elhagytam. Október volt de csodás idő. Naponta gyógytorna és a Logopédiához foglalkozás jártunk. Emlékszem a logopédus ragozás kellene megtanulni. A logópédus asztalra kirakta játék állatok bábuval kell, tanulni ragozások. Ráakadta vezetni. Több lóvak, hogyan kell mondani a ragozás „lovak”. Mondta nemegyszerű sok ló, nevette logopédius.  Nekem akkor könnyű kimondtam. Karácsonyra hazamentem. Eltelt kettő  hónap megerősítem úgy egy hétvégén haza mentem. A  kórházbol az OORI, anyuval mentünk haza úgy a Józsefváros vasútállomásra a Pesti nagybátyám  vitte minket.

Balesett otthon  után.

 Hazamentem karácsonyra. Nem kell visszamenni a korházban. Ez volt első karácsony a balesett után. Szörnyű volt. Zsuzsival 3 év jártunk. Szilveszter, Zsuzsi együtt voltunk, de nem olyan mint régen. Én vártam mikor mondja hagyunk abban, be is történt. Talán februárban volt. Telefonban mondta,vége a mi kapcsolat. Megtörtem sirtam, mint kisbaba. Talán jobb? nyolc év fiatal tőlem. Fiatal szép volt, minek maradt velem? Mit tudom adni egy nyomorék. Sokk év eltelt, azt mondom nem haragszom. Igaz azóta nem is találkoztam, na minden ez múlt, de szép emlék. Kezdjünk egy újélet. Furcsa nincs Zsuzsi. Naponta mentem a presszóban lealább sétáltam, kv, tonik üdítő kedvencem ittam, akkor nem cigiztem, most is nem cigizim,a balesett előtt cigiztem. Emberek köztem voltam, tőlem  fiatalok voltak. Beszéltem, ha megérték engem. Otthon furcsa volt, eddig majdnem korházban voltam.

  Most kezdten egyedül. „A” nagybetű Életem.  a balesett előtt aranyélett volt, balesett után anyranyélett helyett szürke élett,ahogy sikerül.  Van folytatásam.

 

A velem történt folytatás hogyan?   Azt se tudom, hogyan kell kezdeni. se fogalmazás, helyesírás nem tudom. Blog? Így semi esély , mert a ragozással és helyesírás problémáim vannak a betegségem miatt, így ez az írásnál is jelentkezik. Köszönöm ezt elvastad és várom ötleted. Email címen: [email protected]