A listán olyan filmeket gyűjtöttem össze, amelyek egytől-egyig tökéletesen ábrázolnak egy komoly témát, csökkent értelmi képességekkel rendelkező szereplőkkel a középpontban. Zseni vagy félkegyelmű? Néha nehéz eldönteni.

#10

53 A pofátlan  (2005)

(4)

sportfilm | vígjáték

Egy fiatal srác egyetlen lehetősége, hogy eltöröljön egy nagyon rossz adósságot, hogy versenyzőnek adva ki magát, megbundázza a paralimpiát. több»

Johnny Knoxville Sam szerepében csupán csak színleli fogyatékosságát, de humorosan is be lehet mutatni egy komoly témát, így listán a helye.
#9

84 Isten hozta, Mr...  (1979)

(4) (4)

dráma | politikai | szatíra | vígjáték

Egész életét gazdája házában töltötte Chance, a gyermeklelkű kertész. A gazdag, idős úr kertjét gondozta, a szabadidejében pedig egyfolytában a televíziót nézte. Az összes... több»

Egy szellemileg visszamaradott kertész, akiből politikust csinálnak.
#8

78 Benny és Joon  (1993)

(2)

dráma | romantikus | vígjáték

Joon (Mary Stuart Masterson) bájos és okos lány, ráadásul művészi hajlamokkal is rendelkezik, de kórosan kiegyensúlyozatlan. Benny (Aidan Quinn), a bátyja, akivel kettesben él, a... több»

Johnny Depp és Mary Stuart Masterson tökéletes kettőse.
#7

dráma | fantasy | vígjáték

A Halászkirály legendája című filmdrámában egy rádiós műsorvezető csupán heccből, a női nem kiírtására szólítja fel egyik betelefonálóját. Ám valaki, aki hallgatja a... több»

Parry és Jack tökéletes egymásra találása. És természetesen Robin Williams.
#6

dráma | romantikus | sci-fi

Charly Gordon egy kis pékműhelyben dolgozik, esténként iskolába jár, hogy írni és olvasni tanuljon. 59-es IQ-jának köszönhetően megvannak az élete sajátosságai, úgy mint... több»

A 32 éves férfi, aki egy 6 éves értelmi szintjén áll. Deniel Keyes klasszikus regénye a filmvásznon.
#5

dráma

Az 1930-as évek elején, a nagy gazdasági válság idején vándormunkások járják az országot. Az értelmes George és bivalyerős, ám szellemileg visszamaradott társa, Lennie is... több»

John Malkovich egyik legnagyszerűbb alakítása a szellemileg visszamaradott Lennie szerepében.
#4

79 Gilbert Grape  (1993)

(18) (14)

dráma

Gilbert Grape (Johnny Depp) egy unalmas kisváros átlagos fiatalja, ám a fiú sokkal több terhet cipel, mint kortársai. Mivel túlsúlyos édesanyja már mozgásképtelen, ő tartja el... több»

Leonardo DiCaprio Arnie Grape szerepében, amely a színész számos fantasztikus fiatal kori szerepe közül az egyik legjobban sikerült.
#3

93 Forrest Gump  (1994)

(324) (40)

dráma | romantikus

A film főszereplője Forrest Gump, egy tipikus hétköznapi ember, aki gyermekkora óta azt csinálja, amit mondtak neki. Mindig is betartotta az édesanyja által kitalált és sokszor... több»

Az egyik leggyakrabban idézett film, igazi "gumpizmusokkal' és persze a fantasztikus Tom Hanks-szel a főszerepben.
#2

84 Nevem Sam  (2001)

(6) (7)

dráma

Sam Dawson (Sean Penn) szellemi fogyatékos, és egyedül, illetve barátai segítségével neveli lányát, Lucyt (Dakota Fanning). Sam körülbelül egy hétéves gyerek szellemi szintjén... több»

Sean Penn harcol kislányért, aki szellemileg már túlszárnyalta apját.
#1

88 Esőember  (1988)

(44) (13)

dráma | road movie

Charlie Babbit (Tom Cruise) az elkényeztetett  és önző szépfiú csalódottan veszi tudomásul, hogy apai öröksége mindössze néhány rózsabokor és egy öreg autó. Ám a... több»

Az autista zseni. Egy örök klasszikus.