Van, hogy a kezünkbe akadnak régi fényképek a múltból, amiken szinte alig ismerünk magunkra. És fátyolos szemmel gondolunk vissza azokra a gondtalan időkre, amikor a fotó készült.

Fiatalságunk éveiben talán még álmodni sem mertünk arról az életről, amit ma élünk. És az sem biztos, hogy minden fontos mozzanatát – talán okkal – részletesen elmeséljük a gyerekeinknek. Van, ami csak a miénk.

Több éves, vagy akár évtizedes osztálytalálkozók során sokszor csodálkozunk rá, hogy kiből mi lett, néha elképesztő életutakat hallgatunk végig, és sajnos előfordul, hogy valaki már nem fogadhatta el a meghívást. Mindannyiunknak megvan a maga kis története.

A filmek világában különleges helyet foglalnak el a 'coming of age' mozik. A gondtalan gyermekkor utolsó évei, vagy akár hónapjai elevenednek meg a vásznon, a felnőttkor küszöbén álló fiatalok küzdenek meg kríziseikkel, és nincs olyan ember, aki ne érezne együtt velük. Titkon akár egy könnycseppet is elmorzsolhatunk azért a rövid kis időszakért, ami akkor olyan hosszúnak tűnt, és most visszatekintve csupán életünk egy pillanata volt.

Merüljünk hát el egy kicsit a nosztalgiában, és idézzünk fel néhány nagyszerű filmet, amelyek szembesítenek az ifjúság (és az élet) gyors elmúlásával!

"Az a kisfiú jár el hozzám // Mostanában, nevetve, holtan, // Aki voltam." (Ady)

#10

romantikus | vígjáték

Samantha Baker tizenhatodik születésnapja savanyúan kezdődik, mivel nővére esküvője kerül a középpontba, ami miatt senki sem figyel rá. Ráadásul Sam az iskolában sem a... több»

A kamaszfilmek tekintetében a 80-as évek John Hughes évtizede volt.
#9

69 Mi vagyunk a legjobbak!  (2013)

(1) (6)

dráma | zenés

A '80-as években három stockholmi tinédzser, Bobo, Klara és Hedvig elhatározza, hogy punk zenekart alapít, dacára annak, hogy nincsenek hangszereik és mindenki azt mondogatja nekik,... több»

Ki ne akart volna zenekart alapítani?
#8

82 Nulladik óra  (1985)

(21) (28)

dráma | vígjáték

Öt különc középiskolai diák rossz magaviseletéért járó büntetését tölti szombaton reggeltől a suli könyvtárában. Úgy tűnik, semmi közös nincs bennük, mindegyik utálja... több»

John Hughes nagyon ráérzett a témára.
#7

74 A kék lagúna  (1980)

(11) (12)

dráma | kaland | romantikus

A Csendes-óceánon elszenvedett hajótörésnek három túlélõje marad. Emmeline és Richard azonban nem sokáig számíthat az idõs hajószakács oltalmazására, Paddy ugyanis néhány... több»

Szomorkás, de emlékezetes film két hajótörött gyerek felnövéséről.
#6

76 Karate kölyök  (1984)

(10) (14)

akció | családi | dráma | sportfilm

Daniel (Ralph Macchio) édesanyjával New Jersey-ből Kaliforniába költözik, ahol egy remek új munkalehetőség várja. Danielnek, az olasz akcentussal beszélő sötét hajú kisfiúnak... több»

Ki ne látta volna a 40-es korosztályból...
#5

70 American Graffiti  (1973)

(2) (16)

dráma | vígjáték

Egy amerikai kisváros a hatvanas években. Két jó barát elhatározza, hogy mielõtt másnap reggel elutaznak a fõiskolára, még egyszer utoljára õk lesznek az éjszaka császárai.

George Lucas vidám mozija a '60-as évekről, korabeli zenékkel.
#4

63 Jeremy  (1973)

dráma | romantikus | zenés

Egy félénk csellistás fiú megismerkedik egy táncoslánnyal. Mindketten először tapassztalják meg a szerelmet, a véletlen azonban elszakítja őket egymástól. több»

Kellemes nosztalgiatrip a '70-évek elejéről.
#3

dráma | romantikus | vígjáték

Hermie 1942 nyarán éli gondtalannak tűnő kamasz életét, amely nem szól másról, csak a megismerésről. Két éretlen barátjával összefogva – leginkább könyveket bújva - a... több»

Emlékezetes filmdráma, amit látni kell.
#2

87 Állj mellém!  (1986)

(22) (6)

dráma | kaland

Egy oregoni kisvárosban négy kiskamasz elválaszthatatlan barát. Mindent együtt csinálnak, akár jó, akár rossz dologról van szó, és minden helyzetben kiállnak egymásért, sőt:... több»

Talán a leghangulatosabb Stephen King adaptáció.
#1

88 Holt költők társasága  (1989)

(51) (17)

dráma

Disney+

A Welton Akadémia tanára egészen rendhagyó módszerekkel kezdi meg a tanítást 1959-ben a konzervatív iskolában. Diákjait arra ösztönzi, hogy ne könyvből akarják megtanulni az... több»

Carpeeee... carpe diem!